2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Mélyponton a kínai fizetőeszköz, de nem véletlenül

,

2015. augusztus 12., szerda 18:20, frissítve: szerda 18:39

A gazdaság és az export élénkítése a kínai kormány célja a jüan leértékelésével. Piaci elemzők szerint a kínai valuta árfolyamcsökkenése nem lesz különösebb negatív hatással sem a világ, sem a kínai gazdaságra. A jüan dollárral szembeni középárfolyama 4 éves mélypontra süllyedt.

Hatalmasat zuhantak az európai és ázsiai tőzsdék a jüan leértékelése miatt. A kínai központi bank kedden 1,9, szerdán pedig újabb 1,6 százalékkal alacsonyabban állapította meg a fizetőeszköz dollárral szembeni középárfolyamát, amely így 4 éves mélypontra süllyedt. „A probléma az, hogy a jüant stabilnak szoktuk meg. Az lényegében egy fix árfolyamot jelent, dacára minden sáveltolásnak és tőkeszámla liberalizációnak. Kínának fix árfolyama van. Az amerikai dollár most erősödött, ez magával vitte Kínát is, és Kína vesztett a versenyképességéből” – mondta egy elemző.

A lépés célja, hogy a kínai termékek versenyképesebbek legyenek a világpiacon – vagyis javuljon a kínai export teljesítménye, amely júliusban 8,3 százalékkal zuhant, ezzel veszélybe sodorva az idénre kitűzött 7 százalékos gazdasági növekedést. „Az gondolom, hogy a jelenlegi helyzet nem lesz közvetlen hatással a befektetés és kereskedelem területére. A legújabb hírek is arról szólnak, hogy tovább korrigálták az árfolyamot lefelé, ami ösztönző hatással van az exportra” – mondta a Kínai Befektetési Ügynökség igazgató-helyettese.

Az exportnövekedés elősegítése miatt a szakemberek szerint újabb árfolyamcsökkentésre is szükség lehet. „Remélem, hogy a Kínai Népi Bank megteszi ezt, remélem, hogy nem keverik össze a piacot, és nem hagynak, minket hónapokig várni, amíg megtudjuk, merre tovább. Mert ez nagyon sokba fog kerülni a tőkekiáramlás terén” – mondta a Asia Pacific vezető közgazdásza.


A leértékelés negatív hatásait a világgazdaságra más elemzők sem látják. „A kínai kormány leértékelte a pénzét a gazdasági hullámvölgyben, hogy lökést adjon a gazdaságnak. Ha a kormány egy gazdaságélénkítő csomagot ajánl, a gazdasági mutatók is a javulás jeleit mutatják. Ezért a jüan leértékelése nem lassítja le a reálgazdaságot, ide értve Kína tengerentúli költéseit is. Ugyanakkor a tőkepiac minden bizonnyal reagálni fog.

A kínai turisták közben azt mondják: a jüan leértékelése nincsen hatással a vásárlóerejükre. A kínaiak továbbra is átjárnak például Dél-Koreába vásárolni, mert ott az árak még mindig alacsonyabbak, mint Kínában.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!