2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Megkezdődött az aratás

2016. július 4., hétfő 10:57

Június végén megkezdődött az aratás a Dél-Alföldön. A Csongrád megyei termelők közül sokan versenyt futnak az idővel, mert egy-egy komolyabb vihar után napokig nem tudnak a földjeikre menni. A gabonát azonban gyorsan be kell takarítani, mert a magas víztartalom ront az árán.

Közel egy hónapja indultak el az aratógépek a mindszenti földeken, az időjárás azonban hátráltatta a munkát. A közelmúltban jég kiverte a szemeket a kalászból, és elfektette a gabonát. „A gazdákban, bennem is ilyenkor az van, hogy még egy vihar az egész éves munkánkat tönkreteheti öt másodpercen belül. Láttunk már a környéken ilyet. Sajnos nem olyan régen is volt nagyon nagy jégverés, ezért az emberben benne van a fokozott tenni akarás, hogy minél többet minél hamarabb a gabonatárolóban tudjon, mert az az igazi biztonság, már amikor ott van a növény” – mondta Hevesi István mindszenti gazdálkodó.

Néhány kilométerrel arrébb, Szegvár környékén nem esett annyi eső, mint Mindszenten, és viharok sem okoztak egyelőre kárt. A gazdák azt mondják, hogy a búza- és az árpatermés eléri az elmúlt évek átlagát, hektáronként öt-hat tonnát takaríthatnak be. „Ha sok-sok évre visszamegyünk, akkor talán most ez az érési folyamat a normális, hiszen az utóbbi tíz olyan aszályos év volt, hogy mindig egy héttel hamarabb kezdődött az aratás, mindig már huszadikán vágtuk az árpát. Most úgy gondolom, hogy ez lenne a normális. Most szépen lassan elkezd érni, és hogyha nem lesznek nagy, sűrű esők, akkor a betakarítás normálisan fog menni. Ha pedig lesznek, akkor csúszni fog, és utána már károk is keletkezhetnek a gabonában” – fogalmazott Gémes László szegvári gazdálkodó.

A becslések szerint országosan ötmillió tonna, jó minőségű búza kerülhet a magtárakba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!