2018. szeptember 19.,
szerda, Vilhelmina napja

Lement a választás, jöhetnek a megszorítások?

Hír TV

2018. április 18., szerda 18:13, frissítve: szerda 18:21

Megszorítás jöhet az év végén a költségvetésben, miután az év első hónapjában jelentősen nőtt a költségvetési hiány - véli Csaba László közgazdász. A Nemzetgazdasági Minisztérium nemrég adta közre, hogy az első negyedévben több mint 870 milliárd forinttal nőtt a büdzsé hiánya, holott a kormánypárt azt ígérte, hogy nem lesz választási költségvetés. A szakértő szerint a kormányzati gépezeten és az állami vállalatokon lehetne spórolni.

A Hidegkúti Nándor Stadion hétmilliárdba került, 2018 első negyedévének hiánya pedig 871 milliárd forint. Ebből 124 ilyen stadionra futotta volna.

Boldog, boldogtalannak osztogattak mindent, egyetlen egy feltétele volt, hogy a Fideszre kell szavazni. Nem, hogy a 2/3, de lényegében a Fidesz győzelme is nagymértékben köszönhető ennek - reagált a jobbikos Mirkóczki Ádám.

A szocialisták szerint is kampányra ment el a pénz.

A Fidesz választási kampányának három fő eleme volt. Egyrészt a Fidesz médián keresztül az agymosás, a második a helyi kiskirályokon keresztül az emberek megfélemlítése, a harmadik: akit lehetett, azt megpróbálták megvásárolni. Ennek az árát fogjuk megfizetni a költségvetésben. Ennek a bizonyítéka az, hogy a tartalékok jelentős részét gyakorlatilag az első félévben felélték, elköltötték - mondta az MSZP országgyűlési képviselője, Burány Sándor.

Az LMP szerint a súlyos milliárdok például az egészségügyből hiányoznak majd. A Magyar Államkincstár adatai alapján a kórházak lejárt adósságállománya egy hónap alatt négy milliárddal nőtt.

Az a szokásos dolog történt, ami minden Fidesz-kormánynál történik, hogy a választási évben megpróbálják kiszórni a lehető legtöbb pénzt, hogy ezzel a lehető legtöbb embernek kedvezni tudjanak. Az a helyzet, hogy ezek nem jelentettek valódi segítséget, és az év végén, illetve a jövő év elején megfogják látni, hogy ezek csak időleges megoldást jelentettek problémákra, valódi segítséget nem jelentettek, de cserébe az államháztartás egészsége veszélybe került - véli Ungár Péter, a párt politikusa.

Csak a múlt hónapban majdnem 350 milliárdra rúgott a havi hiány. Csaba László közgazdász szerint a kormány gépezeten lehetne spórolni.

Ha nem költenek annyit, mondjuk propagandára, nem költenek annyit ártámogatásra vagy bizonyos nemzetgazdasági jelentőségűnek minősített cégeknek a felfuttatására, akkor ebből nagy baj nincsen. Tehát azt hinném, hogy egészében véve ez a hiány finanszírozható, viszont a mértéke az elgondolkoztató. Az nyilvánvaló, hogy nem lehet egyszerűen néggyel felszorozni, és akkor egész évre előre vetíteni, ez így tovább nem mehet - mondta a közgazdász.

Az ellenzék attól tart, hogy az év második felében megszorítások lesznek, vagy a kormány adóemeléssel jut majd extra bevételhez.