2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kidurranhat a bitcoin egy elemző szerint

Hír TV

2017. december 28., csütörtök 11:43, frissítve: csütörtök 12:00

Az amerikai adóreform miatt ingadozott látványosan a bitcoin árfolyama karácsony előtt a Bloomberg elemzése szerint. A kriptovaluta csaknem harmadával gyengült az ünnepek előtti napokban, majd újból erősödni kezdett. Egyes elemzők viszont nem az adótörvények módosításával, hanem egy várható korrekcióval magyarázták a kilengést.

A legismertebb virtuális deviza, a bitcoin árfolyama év elején ezer dollár körül mozgott, decemberre már megközelítette a húszezer dollárt.

Senki sem tud pontos előrejelzést adni. Lehet, hogy csak lufi az egész. Az igazság az, hogy nehéz megmondani bármit is, mert nem igazán tudjuk, hogy milyen alapértéke van a bitcoinnak – mondta Daniele Bianchi pénzügyi szakértő.

A bitcoin nem áll egyetlen jegybank ellenőrzése alatt sem, a kereslet-kínálat alapján kialakult árfolyamon bármilyen, kézzel fogható bankóra átváltható.

Az árban keletkezett hirtelen növekedés miatt jelentős veszélye van annak, hogy az átlagos vásárló nagyon érdekeltté válik a részvételben, és ebben az a gond, hogy ez nagyon szabályozatlan ipar – figyelmeztetett egy elemző, Hitesh Sheth.

A bitcointulajdonosokat az árfolyam ingadozásával szemben semmi nem védi, nincs jegybank, amely eladásokkal vagy vásárlásokkal befolyásolhatná a kereslet és a kínálat alakulását.

Miközben az árak megkétszereződhetnek, -háromszorozódhatnak vagy -négyszereződhetnek, engem egyáltalán nem lepne meg, ha bitcoin értéke húszezer dollár fölé menne a jövő év végére. Ugyanakkor pont ez mutatja azt is, hogy akár ki is durranhat – jelentette ki Craig Erlam, az Oanda vezető elemzője.

December közepén a kriptodeviza hirtelen több mint tíz százalékot zuhant. A bitcoint, épp a szabályozatlanság miatt, előszeretettel használják alvilági körök és terrorszervezetek is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!