2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Kazánadó: a fogyasztókra hárítják a többletköltséget

2015. április 3., péntek 17:15, frissítve: péntek 18:13

A fogyasztókra hárítják a forgalmazók a gázkazánokra kirótt termékdíjat. A többletköltség a készülék súlyától függ, kilónként 57 forintot jelent. Az adót januártól vezette be a kormány.

Egy kondenzációs kazán 86 százalék feletti hatásfokkal működik, a hasonló hatékonyságú kazánok ára több százezer forintról indul. Ezt növeli januártól a termékdíj, amit a forgalmazó cégeknek kell megfizetni, az első határidő április 20-a. „Többletköltséget valószínűleg nem fog jelenteni, ugyanakkor a kivetett termékdíjat mindenki tovább fogja hárítani egészen a végső felhasználókig, és ezáltal valószínűleg a forgalom valamennyit csökkenni fog. Tehát jobban megfogják gondolni az emberek, hogy lecseréljék-e a gázkazánt, illetve a beépíthető készülékekből is inkább az olcsóbbat fogják keresni, ez valószínűleg a piacon az árat is le fogja nyomni valamennyire” – mondta Pap Árpád, a Sebők és Társa Kft. üzletvezetője.

A termékdíj mértéke a készülék súlyától függ, kilogrammonként 57 forint többletköltséget jelent, amit végül várhatóan a fogyasztó fizet majd meg. „Mi, mint szerviz, illetve mint kiskereskedelmi értékesítő, nem hiszem, hogy ebből hátrányt fogunk szenvedni. Ez nekünk többletköltséget jelent, de a fogyasztók felé mindenféleképpen, hisz ezt vagy a forgalmazó, vagy a nagykereskedő, de valaki fel fogja számítani” – mondta Pók László, az Sebők és Társa Kft. cégvezetője.

Szeptember végétől Magyarországon csak olyan gázkazánokat lehet majd forgalmazni és felszerelni, amelyek éves átlagban legalább 86 százalékos hatásfokkal dolgoznak, és elektromos vezérlésű készülékek. Több típusnál ezért a kémény átalakítására is szükség lehet. A társasházak azonban kivételt jelenthetnek. Hatósági engedéllyel továbbra is megmaradhatnak a hagyományos cirkónál, ha azok egy gyűjtőkéménybe vannak bekötve.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!