2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Ismét az EB elé kerülhet a magyar pálinkaharc

2016. április 29., péntek 19:44, frissítve: péntek 21:14

Újabb kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság, mert Budapest kivonta a hazai előállítású termékeket, például a pálinkát az égetett szeszekre is kiterjesztett chipsadó köréből. Ugyanakkor a pálinka jövedéki adójának ügyében indított eljárást Brüsszel megszüntette.

Az uniós jogot sértő adózási szabályozást kifogásolja az Európai Bizottság. A brüsszeli testület szerint ugyanis nem fér össze a közösségi joggal az a tavaly január 1-je óta érvényes magyar rendelet, amely az egészségügyi termékadót kiterjeszti az égetett szeszes italokra is. Az úgynevezett chipsadó hatálya alól azonban kivették azokat a termékeket, amelyeket kizárólag gyümölcsből, illetve fűszernövényekből készítenek, vagyis nem kell a pálinkák, illetve az Unikum után sem megfizetni ezt az adót.

Az Európai Bizottság szerint ez hátrányt jelent a külföldi termékeknek, és előnyt biztosít a hungarikumoknak számító égetett szeszes italoknak és párlatoknak. A kötelezettségszegési eljárásnak ezen szakaszában két hónapja van a magyar kormánynak arra, hogy megvédje a jogszabályt. Ha Brüsszel nem elégedett a válaszokkal, akkor újabb tárgyalási forduló következik, ha ez is eredménytelen, akkor ismét az Európai Bíróság elé kerül a magyar pálinkaharc.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!