2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje 03:00

Megváltozott munkaképességűeknek nyújtanak megélhetést

2015. május 25., hétfő 11:06

Húsz megváltozott munkaképességű ember kapott munkát egy elektronikai hulladékok szétszerelésével foglalkozó üzemben Pécsett. A céget a Máltai Gondoskodás Nonprofit Kft. működteti. Céljuk, hogy a vállalkozás állami támogatás nélkül, önfenntartóan termeljen.

Roth Ernőnek betegsége miatt már 20 éve nincs munkahelye. Most egy több hónapos képzésen vett részt, ahol az elektronikai hulladékok bontását és szortírozását sajátította el. „Hosszú ideje nincs már munkahelyem, és ezt egy nagyon jó lehetőségnek tartom, hogy az anyagi életem is úgymond helyrejöjjön, és azért visszabillenjek így a megszokott napi életbe, amivel nem beteg társaink elfoglalják magukat. Az életkörülményeimet is javítja” – mondja a férfi.

A feldolgozott hulladék a Magyar Máltai Szeretetszolgálat adományaként kerül az üzembe. A szétválogatott anyagokat partnereik veszik át. „A szétszerelés során 30-40 különböző, viszonylag tiszta frakcióra bontják az emberek az elektronikai hulladékot, majd ezek a tiszta frakciók lesznek továbbértékesítve olyan vállalkozások felé mind Magyarországon, mind külföldön, akik az újrafeldolgozását végzik ezeknek az anyagoknak” – ismertette Vonyó Péter üzemvezető.

Az üzem húsz megváltozott munkaképességű embernek tud megélhetést biztosítani. „Ez a fenntartható gazdaságra egy kiváló példa, mert már maga az épület is üres, romos volt, ahol évek, évtizedek óta nem folyt tevékenység. Az elektronikai hulladék szétszedése és újrahasznosítása is önmagában a fenntarthatóságot szolgálja, és nem utolsó szempont az sem, hogy megváltozott munkaképességű emberek piacképes tevékenységet folytatnak, biztos jövedelmük van, és egy olyan céget tudnak együtt működtetni, amely állami támogatás nélkül is megállja a helyét” – nyilatkozta Kővári János, a Kerek Világ Alapítvány kuratóriumi titkára.

Hasonló üzem eddig csak Budapesten működött, vidéken az első Pécsett nyílt meg.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!