2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Hiány van dinnyéből

2015. augusztus 9., vasárnap 18:27, frissítve: péntek 15:32

Csaknem tíz éve nem tapasztalt kereslet van a magyar dinnyére egész Európában, ezért a hazai piacon hiány alakulhat ki. A felvásárlók kihasználták, hogy a dinnyék a forróság miatt szinte egyszerre értek be, ezért még a termelési költségnél is alacsonyabb árat kínáltak a termelőknek, akik viszont inkább Németországban adták el a magyar dinnyét, ahol 50 százalékkal többet kaptak érte.

Maulics Pál több mint húsz éve foglalkozik dinnyetermesztéssel, tíz hektáron gazdálkodik. „Általában én külföldre termelek apróbb dinnyéket, de elég jól megújult az inda, mint ahogy lehet látni is, itt vannak a friss, úgymond másod-, harmadkötések, amelyekből remélünk egy kis plusz bevételt. Két, három, négy kilós dinnyék ezek” – mondta a dinnyetermelő. Azt mondja, a magas bekerülési költségek miatt csak nagyobb területen éri meg gazdálkodni. A magas költségek mellett az alacsony hazai felvásárlási ár is gondot okoz a termelőknek. „Ez a nagy meleg sem jó, mert 30-32 fok felett süt a nap állandóan, nagyon érik a dinnye. Tehát egyszerűen mindenkinek beérik, aki később ültette, nincs meg a szakaszosság, hiába próbálok én úgy ültetni, hogy később is, meg korábban is, egyszerűen összeérik minden, és akkor jönnek a hiénák, amikor rövid időre dömping van a dinnyében, és akkor leviszik az árat” – fogalmazott Maulics Pál.



Az egyik legnagyobb felvásárló piac Németország volt, ahol 50 százalékkal többet adtak a magyar dinnyéért, mint a hazai felvásárlók. Ezért a magyar piacra kevesebb jutott. „Korábban volt dinnye, az elején még úgy-ahogy jó áron elment a dinnye, a szezon vége megint jó lett, de csak azért, mert elfogyott a dinnye zömében. A szezon közepe gyenge volt az ár szempontjából, ugyanis beakasztottak az áruházláncok, ők úgy döntöttek, hogy most már elég a jövedelemből, elég a 77 forintos fogyasztói ár, és ezáltal a termelők 20 forint nettóért tudták leadni a dinnyéjüket” – nyilatkozta a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke, Oravecz Tamás.

Medgyesegyházán fesztivállal ünneplik minden évben a dinnyeszezont, ahol a polgármester is beállt a kóstoltató standhoz. Gyorsan fogyott a mézédessége miatt gyümölcsnek is tartott zöldség. „Nagyon jól lehet látni, hogy itt vékony a héj, minden jegye az érettség jelét mutatja, vérpiros, ha megkóstolja valaki, akkor ez egy mézédes dinnye, ezt visszaigazolják a darazsak is, amelyek itt nagy számban vannak jelen” – szögezte le Nagy Béla polgármester.

A gazdálkodók is egyre jobban kedvet kaptak a termesztéshez, idén 1500 hektárral nagyobb területen termeltek, mint tavaly.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!