2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Hiába az áfaemelés, nem változnak a görög utak árai

2015. július 22., szerda 15:00, frissítve: kedd 16:51

Idén biztosan nem drágulnak a görög utak az áfaemelés miatt. A Hír TV-nek egy utazási iroda vezetője azt mondta, hogy előre szerződtek a görög partnerekkel. Ma ismét szavaz a görög parlament a nemzetközi hitelezők által elvárt reformokról. Ezúttal az igazságügyi-, illetve a bankrendszert érintő változtatásokról döntenek. Alexisz Ciprasz kormányfőnek várhatóan az ellenzék támogatására is szüksége lesz az intézkedések elfogadásához.

Hétfőtől a turisták is megkapják a feketelevest, nemcsak a kék épületeiről ismert Szantorini szigetén kell többet fizetniük a kávéért, hanem Görögország valamennyi vendéglőjében, éttermében, sörözőjében. A vendéglátás és a szállodai szolgáltatás áfája 10 százalékkal nőtt a megszorítások részeként, a szigetvilág adókedvezményei pedig megszűntek. Azoknak a magyar vendégeknek, akik szervezetten utaznak Görögországba, nem kell mélyebben a zsebükbe nyúlniuk – mondta az egyik magyar utazási iroda illetékese a Hír TV-nek.

„Az áfaemelés semmilyen hatással nem volt a keresletre. Hozzá kell tenni, hogy a szállások 95 százaléka nálunk olyan garanciális szálláshely, amelyet tavaly novemberben kötöttünk le, és gyakorlatilag olyan fix árasok, hogy nagy részben már ki is vannak fizetve, nem is lehet ezekre hatása az áfaemelésnek. A többi szálláshelyeinken is olyan szerződéseink vannak, amelyek tartalmaznak szerződés szerint minden áfát és illetéket, tehát azokon sem tudnak emelni a görögök. Idén biztos, hogy semmilyen hatással nem lesz az utazásra az áfa-emelés” – mondta az Apollon Travel utazási iroda értékesítési vezetője.

Bár a készpénzfelvétel korlátozása eddig sem érintette a külföldi turistákat, turisztikai szakemberek azt tanácsolják a nyaralóknak, hogy mindenképpen vigyenek magukkal készpénzt. A bankok működésének normalizálásáról a görög miniszterelnök a görög bankszövetség elnökével egyeztetett.

„Ami fontos most, hogy a  rendszer visszatérjen a normális kerékvágásba, ugyanakkor biztosítanunk kell, hogy az állampolgárainkat ne sújtsák az új intézkedések” – mondta Alexisz Ciprasz.

Nincs más céljuk a pénzintézeteknek sem. „A miniszterelnökkel együtt megvitattuk a következő teendőket annak érdekében, hogy a rendszer ismét normálisan működjön. Mindenkinek az a célja, hogy ez a nehéz időszak véget érjen és minden tőkekorlátozást fokozatosan feloldjanak” – mondta a görög bankszövetség elnöke.

A hitelfeltételek között szerepel a bankok feltőkésítése, de nem az adófizetők, hanem a pénzintézetek részvényeseinek és hitelezőinek pénzéből. A törvényhozásban a pénzügyminiszter az ország érdekében buzdított a javaslatok megszavazására.

„Két hetünk, három hétvégénk lesz az új hitelről tárgyalni. Ezért különösen fontos, hogy megtegyük ezeket a lépéseket, hogy már pénteken megkezdhessük a tárgyalásokat” – mondta az új görög pénzügyminiszter a parlamentben.

A bedőlt bankok szanálásáról szóló törvény elfogadásánál a görög kormány az ellenzéki pártok támogatására szorul, a megszorításokkal ugyanis a vezető kormánypárt balszárnya nem ért egyet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!