2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Erdoganék nem repesnek, hogy Bécs hadat üzent a politikai iszlámnak

Hír TV

2018. június 9., szombat 11:40, frissítve: szombat 12:59

A török elnöki hivatal tiltakozik az osztrák kormány lépése miatt, hogy 7 mecsetet bezárnak, és 60 imámot kiutasítanak Ausztriából. Az osztrák kancellár a külföldi támogatási tilalomra hivatkozva lép fel az országban működő radikális iszlamistákkal szemben.

Hadat üzent az osztrák kormány a politikai iszlámnak és az iszlamista radikalizálódásnak. A kabinet azután döntött mecsetek bezárásáról, hogy az Ausztriai Iszlám Török Szövetség által fenntartott mecsetben felelevenítették a Gallipolli csata jeleneteit, és ehhez a gyerekeket katonaruhába öltöztették. Az osztrák kormány szerint a mecsetet működtető szervezet, a 2015-ben bevezetett hatósági tilalmat kijátszva kapott támogatást Törökországból.

„Szeretnénk bejelenteni a kulturális minisztérium döntését 7 mecset betiltásáról. Ez azt jelenti, hogy feloszlatjuk a Szürke Farkasok mecsetet és az Arab Kulturális Közösséget, amely összesen 6 mecsetet működtet. Továbbiakban ki fogunk utasítani számos imámot, a külföldi finanszírozási törvény megsértése miatt” – közölte az elmúlt nap Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Ez még csak a kezdet. A kiutasítás akár 60, szélsőségesként számon tartott imámot érinthet. A helyi muszlimok vegyesen fogadták a bejelentést. „Pontosan pénteken, a muszlimok szent napján jelenti be a kormány több mecset bezárását. Ilyen döntéseket nagyobb érzékenységgel kell meghozni, mert a muszlimok azonnal észreveszik, hogy a kormány a szent napon zárja be a mecseteinket. Függetlenül, hogy a kormánynak igaza van vagy sem, nem erről beszélek, de az időzítés problémás” – vélekedett egy bécsi muszlim.

Van, aki szerint viszont az a legfontosabb, hogy a muszlimok elsőként a befogadó ország jogszabályait ismerjék el. „Ha a megfelelő döntést hozták, akkor nem rossz, hogy a fiatalok ne radikalizálódhassanak. Az embereknek be kell tartaniuk annak az országnak a törvényeit, ahol élnek” – mondta egy bécsi muszlim taxisofőr.

A török elnök szóvivője a Twitteren a populista hullám ausztriai eredményének nevezte a döntést, amely szerintük ellentétes az egyetemes emberi jogokkal, és sérti a kisebbségek jogait. A majdnem 9 milliós Ausztriában 600 ezer muzulmán él, a többségük török.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!