2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Ennyi alatt nem lehet kihozni az iskolakezdést

2015. augusztus 9., vasárnap 15:46, frissítve: vasárnap 15:46

Akár 40 ezer forintjába is kerülhet a beiskolázás egy átlagos magyar családnak, de 20 ezer forint alatt senki sem ússza meg a tanévkezdést. Az érdekvédők arra emlékeztetnek, hogy csak a tanuláshoz feltétlenül szükséges tanszereket érdemes megvenni.

Radír 179 forintért, füzet 25 forintért, míg a gazdaságos iskolatáska 1290 forintért. A Stoll család már elkezdte a bevásárlást első osztályos kisfia számára a szeptemberi iskolakezdésre. „Van egy ilyen listánk, ebből választunk. Egy pár hónapja már megvan, ebből kell összeírni, hogy mik kellenek, vagyis ez alapján vásárolunk. Nem kérnek extrém dolgokat, csak mivel ugye elsős a gyerek, ezért nekünk teljesen újak ezek a dolgok” – mondta Stollné Bóna Rita.



Az egyik áruházlánc egy általános iskolai tanárt is alkalmaz az iskolakezdés előtt, hogy segítse a vásárlókat. Egy átlagos elsős tanszercsomag 35-40 ezer forint. „Szerintem 20 ezer forint minimum kell ahhoz, hogy elinduljon az iskolába a gyerek” – fogalmazott Beck Alexandra tanító.

A pedagógusok szakszervezetének elnöke azt tanácsolja, hogy csak azt vegyék meg a szülők, ami elengedhetetlenül szükséges a tanuláshoz. „De az vitathatatlan, hogy még a mai, kedvezményes, akciós árak ellenére is komoly megterhelést jelent a szülők számára az iskolakezdés, hiszen az üzletekben mindenféle olyan dolgokat lehet kapni, amelyek talán nem is annyira fontosak az iskolában, de egyszerűen valamiféle kényszert éreznek a szülők, hogy ezeket is megvegyék” – nyilatkozta Galló Istvánné.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint több munkahelynek kellene beiskolázási támogatást adnia, ebben pedig példát mutathatna a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. „A költségek csökkentésére például a munkáltatónak is van lehetősége, hiszen a törvény lehetőséget ad arra, hogy bizonyos iskolakezdési támogatásban részesítse a munkavállalóját, éppen a múlt héten fordultunk egy levéllel a miniszter úrhoz, illetve a Klikhez egészen pontosan, hogy legyen szíves, nyilatkozzon arról, hogy hogyan tudja támogatni, hogyan kívánja a Klik támogatni azokat a pedagógusszülőket, akiknek a gyereke iskolába megy” – nyilatkozta Mendrey László, a PDSZ elnöke.

A szeptemberi tanévkezdésre való tekintettel már augusztus 27-én kifizetik a családtámogatásokat, például a családi pótlékot és a gyest.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!