2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Drágulással járhat, ha újranyitnak vasárnaponként

2016. április 8., péntek 19:32, frissítve: péntek 19:44

Egyelőre nem foglal állást a miniszterelnök a boltok vasárnapi zárva tartásának eltörléséről szóló szocialista népszavazás ügyében. A kormány hétfőn tárgyalja az elmúlt egy év tapasztalatait. A vasárnapi boltzár ügye a szakszervezeteket is megosztja: van, amelyik drágulástól tart, és van, amelyik kiáll a szabályozás eltörlése mellett, de többszörös bérpótlékot követel a vasárnapi munkát végző kereskedelmi dolgozóknak.

„Korai még itt állást foglalni. Először szerintem higgadtan tekintsük át, hogy mi történt az elmúlt egy évben” – közölte Orbán Viktor. A miniszterelnök nem kommentálta a szocialisták népszavazási kezdeményezését a boltok vasárnapi zárva tartásáról. Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában azt mondta, a nemzetgazdasági tárca hétfőre készíti el az elmúlt egy év tapasztalatairól szóló hatástanulmányt, ami alapján döntenek.

„Azt szeretnénk, ha vasárnap mindenki otthon lehetne és a családjával tölthetné a hétnek ezt a napját. Ezt úgy fogalmazzuk meg, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalma. Ez egy általános elv, mi ennek hívei vagyunk. Természetesen nem akarjuk megfosztani az embereket a vasárnapi munkavégzés lehetőségétől” – fogalmazott a kormányfő.

„Mi azért tartunk ki a vasárnapi boltzár mellett, mert a kereskedelmi munkavállalók ezt igénylik” – közölte Bubenkó Csaba. Ráadásul dráguláshoz is vezetne a vasárnapi nyitva tartás a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint. Bubenkó Csaba úgy számol: évente 10 százalékkal emelkednének a bérköltségek, amelyet a fogyasztókra hárítanának az üzletláncok.

„A bérköltség a kiadási oldalon átlagosan 30-40 százalék közt van a nagyvállalatoknál, ami azt jelenti, hogy meg fog nőni, mert ki kell fizetni a műszakpótlékokat, illetve az áruházak esetében különböző költségek a nyitva tartás miatt felmerülnek, az egy pluszkiadást jelent, és azt gondolom, hogy nincs egy olyan vállalkozás az egész világon, amelyik a saját nyereségének a terhére bevállalná” – mondta a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint korai még számokról beszélni. Arról ugyanis még nem döntött a kormány, hány százalékos bérpótlék terhelné a vasárnapi munkavégzést. Vámos György szerint ha dupla pénz járna a dolgozóknak, sok kisbolt nem tudna kinyitni a hét utolsó napján, így újra ők lennének a vesztesek.

„Ha az 50 százalékos vasárnapi pótlék lépne életbe, teljes körűen és több alkalommal lenne nyitva egy üzlet, ez nem emelné a költségeket nagyobb arányban, mint 10 százalék. Ha 100 százalék lenne a bérpótlék, akkor már fölé ugrana a bérteher 10 százalékának, ugyanakkor nem nyitna ki minden üzlet” – jegyezte meg az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke.

A Liga Szakszervezetek azt szeretné, ha a kormány még a népszavazás előtt visszavonulót fújna és eltörölné a vasárnapi boltzárat. Ezzel párhuzamosan viszont az érdekképviselet 200 százalékos vasárnapi bérpótlék bevezetését szorgalmazza, és azt is törvényben írnák elő, hogy a kereskedelemben dolgozóknak a jelenlegi egy helyett két vasárnapra eső pihenőnap jár.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!