2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Bayer show 21:10

Csak tíz nap késéssel kért csődvédelmet a Quaestor

,

2015. március 23., hétfő 15:00, frissítve: kedd 07:35

Papír van arról, hogy tíz nap késéssel kért csődvédelmet a Quaestor-kötvényeket kibocsátó cég. Az ellenzék furcsállja, hogy a milliárdos cégtulajdonos kezén még nem kattant a bilincs. A kormánypártok sürgősséggel fogadnák el a brókercégek szigorúbb ellenőrzéséről szóló törvénycsomagot.

Tíz nap késéssel kért hivatalosan csődvédelmet a Quaestor-kötvényeket kibocsátó cég. A társaság március 9-én tudatta egy közleményben a nyilvánossággal, hogy öncsődöt jelent. A kft. nem tudott fizetni ügyfeleinek, akik a Buda-Cash-ügy okozta pánik miatt tömegesen igyekeztek visszaváltani kötvényeiket. Az Quaestor leánycége azonban a hivatalos kérelmet csak március 19-én juttatta el a cégbíróságnak – derül ki az egyik károsultnak kiállított igazolásból. Közben a Quaestor alapítójának, Tarsoly Csabának a jogi képviselője tagadta, hogy a milliárdos üzletember eltűnt a hatóságok elől. A Blikk című bulvárlap írt arról, hogy vállalkozó budai villájához néhány napja teherautók érkeztek éjszaka, majd a háziak telepakolták a járműveket. Az ügyvéd állítása szerint a kocsik nem Tarsoly Csabáékhoz érkeztek.

„Tarsoly Csaba az elmúlt napokban, hetekben Magyarországon tartózkodott. Rengeteget dolgozik, minden erejével azon van, hogy a lehető legkevesebb embert érjen kár, és a lakóhelyét nem hagyta el, sem teherautókkal, sem másképpen” – mondta Papp Gábor, Tarsoly Csaba ügyvédje.

Ismeretlen tettes ellen indítottak eljárást

A Nemzeti Nyomozó Iroda megerősítette, hogy csalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást a Quaestor-ügyben. További részleteket azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árult el, így arra a kérdésre sem válaszolt történt-e házkutatás a cég tulajdonosánál, illetve zárolták-e a tulajdonos számláit, vagyontárgyait.

Az ellenzék szerint Tarsoly bizonyítékokat ment

Az MSZP és a Jobbik is furcsállta a parlamentben, hogy Tarsoly Csaba kezén még nem kattant a bilincs. A szocialisták frakcióvezető-helyettese nem zárja ki, hogy a Fidesszel jó kapcsolatokat ápoló üzletembert azért hagyták szabadlábon, hogy terhelő bizonyítékokat tüntethessen el. A Fidesz frakcióvezetője közben bejelentette, hogy sürgősséggel fogadnák el a kormánypártok a brókercégek szigorúbb ellenőrzését előíró törvénycsomagot.

Nem az üzleteket kellene bezárni, hanem a Quaestor-csoport milliárdos vezérét – mondta napirend előtti felszólalásában az MSZP frakcióvezető-helyettese. Lukács Zoltán példátlannak nevezte, hogy Tarsoly Csaba szabadon járhat-kelhet. Az ellenzéki politikus emlékeztetett, hogy a Magyar Nemzeti Bank szerint a Quaestor fiktív kötvényeket is eladott ügyfeleinek, akiket százötvenmilliárd forinttal károsított meg. „Az is kérdés továbbra is, hogy igazak-e azok az információk, melyek szerint voltak kormányzati politikusok irányába bennfentes információk, ki tudták menteni a pénzüket a Quaestorból, és ennek a bizonyítékait tünteti most el Tarsoly Csaba, és ezért nem tartóztatják le. Ezért a Magyar Szocialista Párt ma azt kezdeményezte, hogy minden országgyűlési képviselő és minden kormánytag büntetőjogi felelőssége tudatában tegyen nyilvános nyilatkozatot arról, hogy nem voltak információi a brókercégből nem vett onnan ki pénzt, és ő sem és családtagja sem érintett ebben az ügyben” – mondta Lukács Zoltán.

A Jobbik elnöke a kormánypártok és a szocialisták közös felelősségét emlegette. Vona Gábor felidézte, hogy a 2010-es kormányváltás után a Fidesz és az MSZP közösen szavazta le azokat a jobbikos törvényjavaslatokat, amelyek a brókercégek szigorúbb ellenőrzését írták volna elő. „Látjuk azt, hogy a Buda-Cash vagy a Hungária Értékpapír esetében volt már feljelentés, letartóztatás, de felmerül a kérdés, hogy a Quaestor kapcsán ez mind a mai napig miért nem történt meg? Ugye, nagyon sok olyan sajtóinformáció lát napvilágot, amely a Fidesz és a Quaestor kapcsolatát igyekszik taglalni, úgyhogy nagyon jó lenne, ha a Fidesz végre tisztázná magát, hogy esetleg nem ő az-e, aki akadályozza, hogy valamilyen érdemi lépés a Quaestor esetében megtörténjen” – mondta Vona Gábor.

A nemzetgazdasági államtitkár érdemben nem válaszolt Vona Gábornak. Tállai András annyit mondott: szerinte a Jobbik elnöke politikai haszonszerzésből hangoztatja, hogy pártja nem érintett a brókerügyben. „Érintett viszont másban, például kémvádban, hazaárulásban vagy a történelem tiszteletét elmulasztva holokauszt-emlékműnél a cipőbe köpött bele a párt országgyűlési képviselője, tehát van a Jobbiknak mit takargatnia, úgy érzem” – mondta Tállai András.

A Fidesz frakcióvezetője újra elmondta a parlamentben, hogy a kormánypártok olyan törvénymódosítást nyújtanak be, amely előírja az érintett cégcsoportok vagyonának és az érintett cégvezetők magánvagyonának zárolását. „Ebben a törvényjavaslatban passzusnak kell szólnia arról, hogy aki mindeközben akár a cégének, akár a saját vagyonának egy részét megpróbálta másra átíratni, megpróbálta elrejteni, azokat a szerződéseket semmisnek kell tekinteni, és ezekre nézve is ki kell terjeszteni a zár alá vétel lehetőségét” – hangsúlyozta Rogán Antal.

Jelenleg a törvény csak az ingatlanvagyon kötelező zárolását írja elő, ezért indokolt a jogszabály módosítása – válaszolta Rogán Antalnak az igazságügyi államtitkár. „Ezért nagyon fontos az, hogy a Tisztelt Ház szigorítsa a büntetőeljárási törvényt, és írja elő azt, hogy ezekben az esetekben, amikor ilyen típusú bűncselekmények történnek, kötelező legyen a zár alá vétele a vagyontárgyaknak” – mondta Répássy Róbert.

A brókercégek elszámoltatásáról szóló törvénycsomagot a kormánypártok sürgősséggel fogadnák el, és a megszigorított jogszabályokat a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kellene.

Nagyobb szigor a könyvvizsgálóknál is

A brókerbotrányok miatt a könyvvizsgálóknál is szigorítana a nemzetgazdasági tárca. Pankucsi Zoltán helyettes államtitkár a Világgazdaságnak azt mondta: a jövőben lehetőséget kell teremteni arra, hogy a könyvvizsgálókra akár több millió forintos pénzbüntetést is kiszabhassanak, a szabálytalankodókat pedig a tevékenység folytatásától is eltilthassák. Pankucsi Zoltán szerint sok az irreálisan alacsony díjú ajánlat is a piacon, ami arra utalhat, hogy az adott könyvvizsgáló a rá bízott munkát nem a megfelelő színvonalon végzi el. A Magyar Nemzeti Bank azután kezdeményezte a szigorítást a könyvvizsgálók ellenőrzésénél, hogy kiderült: a Buda-Cash, a DRB bankcsoport és a Hungária Értékpapír botrányában a közös pont egy könyvvizsgáló cég.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!