2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Benzinárak: Tartósan átlépjük a 400 forintos lélektani határt

Hír TV

2018. július 5., csütörtök 17:56, frissítve: csütörtök 18:03

Tovább emelkedik a benzin és a gázolaj ára holnaptól. A hazai üzemanyagárak ezzel tartósan átlépik a 400 forintos lélektani határt. A fuvarozók már készülnek beépíteni áraikba a drágulást, elemzők pedig az infláció megugrását várják.

A 400 forintos lélektani határ közelében van a benzin ára, a gázolajé már át is lépte több fővárosi kúton. Pénteken tovább drágulnak az üzemanyagok: a MOL 3-3 forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj literenként árát, pedig már mostani szintet is sokallják a fuvarozók.

„Eléggé fáj. Az év elején még nem gondoltunk arra, hogy ilyen mértékben fog fölmenni az ár, viszont a szerződéseinket az év elején kötöttük, tehát ezeken már nem tudunk változtatni. Talán annyi, akik most kerestek meg már automatikusan kicsivel drágább árat mondunk, de a megkötött szerződéseken már nem tudunk változtatni” – így a FUVOSZ etikai bizottságának elnöke, Málnási István.

Az új partnerekkel már 7-8 százalékkal drágábban szerződnek - mondja a fuvarozó. A szállítás drágulását pedig a zsebükön érzik majd a vásárlók.

„Itt, ugye, tovagyűrűző hatások is vannak, hiszen a szállításon keresztül élelmiszerárak drágulnak, szolgáltatások drágulnak, úgy hogy ez a tényleges hatás, ez ennél jóval nagyobb. A korábbi prognózisunk 3 százalékos élelmiszerár növekedést mondott az év végére, az év átlagára, most pedig 3,5 százalékra kellett ezt emelnünk részben ennek köszönhetően” – árulta el GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője, Czelleng Ádám.

Hosszabb távon is együtt kell élni a drága benzinnel, mivel drága a kőolaj a világpiacon, a forint árfolyama pedig jelentősen gyengült a dollárhoz képest.

„Az olajár tekintetében további érdemi emelkedésre nem számítunk. A forint-dollár ügyében is azt gondolom, hogy a kilátások inkább megnyugvásról, némi kis forinterősödésről szólnak. Úgy, hogy én összességében azt gondolom, hogy a jelenlegi üzemanyagáraknál tartósan magasabb üzemanyagárakra nem kell számítani” – hívta fel a figyelmet Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője.

Mindez az inflációt is felpörgeti: a szakemberek módosították előrejelzésüket és már 2,6 százalékos pénzromlással számolnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!