2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Ha sokáig vergődik még a forint, minden drágulhat

Hír TV

2018. június 20., szerda 18:35, frissítve: szerda 21:28

Továbbra is gyengélkedik a forint. Az árfolyam hatása hamarosan a boltokban is érezhető lesz, elsőként az üzemanyagárakon, hosszabb távon azonban a műszaki cikkek, a ruhák és a kozmetikumok is drágulhatnak.

Az okostelefon, okostévé, illetve az egyéb okos termékek vásárlását érdemes elhalasztani egy időre a forint gyengélkedése miatt. A Magyarországon kapható műszaki cikkeket szinte kivétel nélkül külföldről importálják, a történelmi mélypont közelében járó forintárfolyam pedig jelentős drágulást okozhat.

„Az iparcikkek azok, ahol jelentős az import súlya, és esetleg növekedhet, akár jelentősen, érezhetően a fogyasztói ár. Ilyen lehet a műszaki cikkek köre, kozmetikumok. Minden olyan cikk, ami a határon túlról jön be. De végül is hangsúlyozni kell, hogy a kereskedők nem érdekeltek az áremelkedésben, és hogyha valaminek a bekerülési ára feljebb megy, akkor megpróbálnak olcsóbb beszerzési lehetőséget keresni” – mondja Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Az élelmiszerek árait kevésbé érinti a gyenge magyar fizetőeszköz, a legtöbb boltban ugyanis hazai a termékek többsége. Ha azonban sokáig marad a 320-as szint felett a forint-euró árfolyam, az élelmiszerboltokban is drágulás kezdődhet a GKI gazdaságkutató vezérigazgatója szerint.

„Várható, hogy az élelmiszerárakon is meg fog jelenni, de ott a hatás az inkább egy ilyen három hónap-fél év, hogyha tartósan ilyen gyenge marad a forint, mert addigra fog átgyűrűzni a fuvarozási költségnövekmény az élelmiszerárakba. Illetőleg, hogy valami pozitívat is mondjak, ha drágul mondjuk az import élelmiszer, akkor a hazaiak fogyasztása megnőhet” – mutatott rá Molnár László.

Drágulhatnak a déli gyümölcsök, de rengeteg a hazai boltokban az importtej, és sok feldolgozott sertésáruhoz is külföldről jön az alapanyag, így a tartósan gyenge forint mellett, ezeknek az ára is emelkedhet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!