2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Sötétségben, fényben - Útközben Csender Leventével

Következik:

Vezércikk 04:00

Az EU és az IMF erre nem vevő

2015. június 12., péntek 17:11, frissítve: péntek 17:36

Összeomlott a görög bankok részvényeinek árfolyama a tőzsdén, miután az IMF otthagyta a görög hiteltárgyalásokat. A Nemzetközi Valutaalap nem lát esélyt a megegyezésre az athéni kormánnyal. Görögországnak júniusban majdnem kétmilliárd dollár lejáró hitelt kellene visszafizetnie, de erre nincs pénze, és további megszorításokat sem vállal.

A görög kormány választási ígéretéhez híven újraindította az állami televíziót, amely évi 300 millió euróba kerül az országnak. Az ERT-t a megszorítások miatt zárták be két éve, a szélsőbaloldali Aléxisz Cíprasz már akkor azt ígérte, hogy ha kormányra kerül, eltörli a hasonló megszorításokat. Most a megszorítások lazításával próbálkozik a nemzetközi hitelezőknél, de az EU és az IMF erre nem vevő. „Harcolunk, nemcsak tárgyalunk. A nép támogatja a görög kormányzat erőfeszítéseit, ezért kitartunk a követeléseink mellett” – közölte a miniszterelnök.

Cíprasz nyugdíjemelést akar, növelné a segélyeket és eltörölne több kormányzati korlátozást. Csakhogy a görög adósság a bruttó hazai össztermék 175 százaléka, tehát az ország hitelből működik, és a hitelezők csak akkor adnak még pénzt, ha a kabinet folytatja a megszorításokat. Mivel Cíprasz erre nem hajlandó, az IMF visszahívta a tárgyalóját Brüsszelből. „Beszélek majd Lagarde asszonnyal, hogy mi a helyzet. Az biztos, hogy szó sincs arról, hogy az IMF abbahagyta a tárgyalást a görögökkel. Biztos, hogy a következő napokban találnak közös nevezőt” – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

A görögöknek júniusban és júliusban is 1,8 milliárd eurót kellene visszafizetniük, az államkassza azonban üres, a hitelt csak újabb hitelből tudnák törleszteni. „Ha a görögök túl is élik ezt a hónapot, júliusban is lesz egy törlesztési nap, akkor az Európai Központi Banknál lejáró hitelüket kell visszafizetni, ami nagyon trükkös lehet, elég valószínűtlen” – mondja James Bevan brit közgazdász.

A londoni City bankárainak a harmada veszi biztosra, hogy Athén csődbe megy. Ez azt jelentené, hogy a görögök kiesnek az eurozónából. A Cíprasz-kormány szerintük most arra játszik, hogy az Európai Központi Banknak és a bizottságnak sem érdeke a valutaunió felbomlása.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!