2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Az apartmanozás rettentően felverte az árakat

2015. augusztus 18., kedd 18:43, frissítve: szerda 12:27

Az átlagos 5 százalékhoz képest idén 30-50 százalékkal is megemelkedtek a budapesti albérletárak, mert több a bérlő, mint a kiadó lakás. A bérlők száma az elmúlt hat évben duzzadt fel, mert a bankok megszüntették az alacsony önerejű lakáshitelezést. Jelentősen csökkent a kiadó lakások száma is, miután a tulajdonosok inkább rövidtávra, turistáknak adják ki ingatlanjaikat.

Év elejétől meredeken emelkednek a fővárosi albérletárak. Dél-Budán legalább 30 százalékkal drágultak a kiadó lakások, de a környéken előfordul 150 százalékos növekedés is. Több a bérelni szándékozó, mint a kiadó lakás, s ez vezetett az árak nagymérvű megemelkedéséhez. A 2009-es hitelpiaci válság után drasztikusan visszaesett a lakáspiac, így egyre többen kényszerülnek lakást bérelni, mivel nem tudták előteremteni az új építésű otthonok fedezetét. A kiadó lakások száma viszont idén jelentősen csökkent, mert azokat közösségi szállásmegosztó portálokon kínálják, néhány nap erejéig, főként külföldi turistáknak.

„Ez az apartmanozás, ez a jelenség rettentően felverte az árakat. Ezek a tulajdonosok rájöttek, hogy ha napi szinten, napi bérben, napi bérleményként adják ki, akkor ennek sokszorosát tudják realizálni. Hogyha ezt a bérbeadói oldalt nézzük, akkor végül is teljesen indokolt, csak ennek van egy katasztrofális következménye, hogy nagyon sokan nem jutnak bérleményekhez” – magyarázza Nagy Csaba, a Balla Ingatlan, Dél-budai Régió szakmai vezetője.

A megosztón regisztrált budapesti lakások száma 1500-ról 7000-re nőtt alig fél év alatt. Július 1-je óta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is vizsgálódik a tevékenységük után nem adózó lakástulajdonosokkal szemben. „Különbséget kell tenni aközött, hogy valaki a lakását hosszútávra bérbe adja, akár diákoknak mint albérlet, hétköznapi nyelven mondva, vagy pedig egy-két éjszakára, turistáknak, turisztikai célból adja ki a lakását. A kettő között nagy különbség van. Az egyikhez kell adószám, a másikhoz nem kell adószám. A szálláshely szolgáltatásnál üzletszerűség, rendszeres nyereség elérése a cél. Ez egyértelmű. Valakinek egy-két éjszakára kiadjuk a lakásunkat, azért akkor ellenértéket kérünk, ilyenkor számlát, nyugtát kell adni” – mutatott rá Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője.

Nagy Csaba szerint a piacot újraszabályozó kormányzati intézkedés, azaz olcsó lakáshitelezés nélkül, hosszú távon is fennmaradhatnak a magas albérlet árak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!