2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:10

Aszódi: Nincs politikai megfontolás Paks II. mögött

Hír TV

2017. november 16., csütörtök 17:30, frissítve: csütörtök 18:55

Mindenki számára nyilvános tendereken fog eldőlni, hogy ki és hogyan vehet részt a Paks II. beruházásban. Aszódi Attila paksi bővítésért felelős államtitkár a Hír TV online-nak nyilatkozva azt monda, semmiféle politikai megfontolás nincs a projekt hátterében, egyszerűen szükség van az atomenergiára.

– Korábban volt arról szó, hogy a beruházásban magyar cégeknek lenne lehetősége részt venni. Lehet-e már tudni erről valami? Melyik cégek nagyjából milyen arányban vehetnek részt, milyen munkálatokat végezhetnek, várhatóan milyen közbeszerzéseket fognak erre kiírni és mikor?
– Az államközi szerződésben az szerepel, hogy a magyarországi cégek 40 százalékban vehetnek részt a projektben. Erre vonatkozóan az Európai Unió szabályokat rögzített, ezeket betartva kell azokat a beszerzési folyamatokat lefolytatni, amelyek eredményeként kiválasztják a beszállítókat, akik részt fognak venni a munkában. Tehát nyilvános tenderek lesznek, ezekben a tenderekben fog eldőlni, hogy ki hogyan vehet részt ebben a munkában.

– Nemrég volt egy lengyel elemzés a Belgrád–Budapest-vasútvonalról, ennek a projektnek kapcsán mondták azt, hogy ez hasonló konstrukcióval épül, mint Paks II., egy kínai hitelből. Azt írták, hogy valószínűleg ezt a konstrukciót nem a gazdasági számítás szülte, hanem a politikai kapcsolatokat szeretnék Kínával szorosabbra fűzni. Ön szerint a paksi beruházás során voltak ilyen megfontolások is?
– Én nem látok ilyen megfontolásokat.

 

– Semmiféle politikai, külpolitikai megfontolást nem lát a dolog mögött?
– Energiapolitikai megfontolások vannak, nevezetesen az, hogy szükségünk van hosszú távon az atomenergiára ahhoz, hogy biztosítani lehessen az ország biztonságos villamosenergia-ellátását.

– Amire én gondolok, az az, hogy a közbeszerzést milyen formában írták ki, tehát hogy nem írtak ki közbeszerzést, csak a Roszatom kapott megbízást.
– Uram, ezt én elmondtam. Az Európai Bizottság megvizsgálta ezt a kérdést, és azt mondta, hogy Magyarország helyesen, az európai szabályokkal összhangban járt el a kérdésben. Ez az ügy le van zárva.

Az LMP politikusaival és energetikai szakértőkkel vitatkozott Aszódi Attila és Csepreghy Nándor. Az Ökopolisz Alapítvány rendezvényén kiderült, a Paks II.-vel a kormány egészen az évszázad végéig tervez, addig mindenképpen 40 százalékos részesedést képzelnek el az atomenergia számára a magyar energiatermelésben. Bővebben>>>

Ács András/Zubor Zalán/Hír TV online

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!