2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A szokásos baracktermés tizedével számolnak csak

Hír TV

2018. június 24., vasárnap 17:18, frissítve: vasárnap 20:14

Bajban vannak a magyar meggy-, és a baracktermelők. Miközben 20 ezer tonna meggynek kellene piacot találni, barackból alig terem az idén. Szatymaz környékén a szokásos baracktermés tizedével számolnak a gazdák a márciusi fagyok miatt. Nehéz helyzetben lesznek a kecskeméti barackpálinka-készítők is: akár 1000 forintra is nőhet a helyben termett barack kilónkénti felvásárlási ára.

Idén keresgélni kell majd a magyar barackot a boltokban. A gazdák a márciusi fagyok után még bizakodtak, de az elmúlt két hétben biztossá vált: az országos termőterület kétharmadát adó Szatymazon és környékén 90 százalékos a terméskiesés. A termelők többségét több milliós kár érte, de csak jövőre látnak pénzt a kárenyhítési alapból.

„Az egyetlen problémája az egész rendszernek a magatehetetlenségénél fogva, hogy csak jövő márciusban fog fizetni, mert ugye a kárenyhítő rendszer az egész magyar mezőgazdaságra vonatkozik. És meg kell várni gyakorlatilag a legutolsó termény betakarítását is, utána látják, hogy mekkora volt a fagykár és ugye annak százalékában fogják visszaosztani a pénzt. Mert a rendszerben egy bizonyos mennyiségű pénz van, az egyik felét a termelők adják, a másik felét az állam” – magyarázta Gyuris Mihály, baracktermelő.

Bács-Kiskun megyében a szokásos éves termés harmadát tudják betakarítani. Helyi barack híján idén nehéz lesz eredetvédett kecskeméti barackpálinkát készíteni.

– Már az árán érződik, hogy szinte beszerezhetetlen, és ami van, az is többszöröse a megszokottnak.
– Mekkora kilónkénti árat jelent ez?
Minimum 300 forint, de 500, 800, de akár 1000-ig is elmehet a kilónkénti ára a baracknak – mondta Hegedűs Attila, a Gusto Pálinkaház kereskedelmi és marketingvezetője.

Az idén termő meggy egynegyedének nincs piaca, ez nehézségeket okozhat a gazdáknak – ismerte be az agrárkamara elnöke.

„Egy átlag évben Magyarországon körülbelül 60 ezer tonna meggy terem. Azt látni kell, hogy az idei évben egy jó termés várható, ez azt jelenti, hogy akár meg is haladhatja a 80 ezer tonnát. Ezek a számok magukért beszélnek. Pillanatnyilag a várható termés mintegy egynegyede keresi a piacát. És ez azt gondolom, hogy természetes módon egyfajta piaci turbulenciát okoz” – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Győrffy Balázs szerint a termelők problémájára a hazai feldolgozóipar erősítése és a fagyasztott termékpaletta bővítése lehet a megoldás. Hozzátette: bár a szándék megvan, de a meglévő uniós támogatásokon túli pluszforrást nem kaphatnak a gazdák.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!