2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

A Mészáros-vállalatok fúzióval igáznák le a magyar tőzsdét

Hír TV

2018. június 7., csütörtök 17:10, frissítve: péntek 16:22

A tőzsdén is lépésekre készül a Felcsútról indult birodalom. Egy budapesti konferencián az egyik cégvezér azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy a tőzsdén jegyzett két legnagyobb Mészáros-vállalat összeolvadhat, hogy felvegye a versenyt a legnagyobb papírokkal.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó legnagyobb tőzsdei cégek, számos iparágban érdekeltek. A két tőzsdén jegyzett cége a Konzum és az Opus papírjai 2017-ben szárnyaltak. A Konzum saját tőkéje több mint hatezer százalékkal gyarapodott. A Fidesz újabb, fölényes választási győzelme után, a papírok árfolyama további 15 százalékkal emelkedett.

A már második leggazdagabb magyarként emlegetett Mészáros tőzsdei cégei külön-külön is jelentős gazdasági erőt képviselnek. Jászai Gellért mindkét befektetési holdingban érdekelt. A Konzumban vezérigazgató, az Opusban pedig az igazgatótanács tagja. Ritkán szólal meg nyilvánosság előtt, ezúttal a - szintén Mészáros Lőrinc érdekeltségének számító Mediaworks tulajdonában lévő - Világgazdaság konferenciáján beszélt a cégek jövőjéről. Most azt mondta, hogy a hosszú távú célok között szerepel, hogy a tőzsdei csoportok ne csak Magyarországon, hanem az egész régióban meghatározó szereplővé váljanak. Ennek eléréshez a cégek fúzióját sem zárta ki.

„Ez a két befektetési holding különböző iparágakat integrál , 8-9 meghatározó iparágat foglal magába, amit ha egyben kell kezelni akkor az mind elemzői, intézményi, befektetői szempontból nehezebb, lehetnek nehézségei, de azt hozzá kell tennem hogy ez egy nagyon komoly kérdés amit felvetett” – fejtette ki Jászai Gellért, a Konzum elnök-vezérigazgatója, az Opus igazgatótanácsának tagja.

Amennyiben ez megtörténne, akkor a Konzum és az Opus aktuális tőkeemeléseivel számolva, egy másfél milliárd euró tőzsdei értékű óriás jöhetne létre, amivel a cég olyan szereplők mellé zárkózhatna fel mint a Magyar Telekom. A cégvezető továbbá nem zárta ki azt sem, hogy tőzsdére vihetik az MKB Bank mellett a Hunguest Hotels-t és a Mediaworks-öt is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!