2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

A kormány belebukhat a megszorítások megszavazásába

,

2015. augusztus 14., péntek 15:13, frissítve: szombat 08:02

A görög parlament megszavazta a megszorítások legújabb körét, de ebbe várhatóan belebukik a kormány. A Sziriza javaslatai csak azért mentek át, mert a jobb- és balközép pártok is támogatták. Az ellenzék viszont közölte: a jövő hétre tervezett bizalmi szavazáson Alexisz Ciprasz ellen fognak szavazni, ami előrehozott választást eredményezne. A görögök ma a nyugdíjasok adókedvezményeinek az eltörlését és adóemeléseket szavaztak meg, cserébe a harmadik, 86 milliárd eurós hitelcsomagért. Délután az eurózóna pénzügyminisztereinek kell szavazni a hitel átutalásáról.

Több mint 6 órán át tartó, éjszakából reggelbe nyúló heves vita előzte meg a harmadik nemzetközi mentőcsomagról szóló szavazást a görög parlamentben. Alexisz Ciprasz miniszterelnök elutasította az őt és kormányát ért bírálatokat, amiért a megszorítás-ellenességgel választást nyert Sziriza végül belement a hitelezők feltételeibe.

„Nem bántam meg, hogy úgy harcoltam, mint tudtommal senki más – senkit sem akarok megsérteni – hogy megvédjem a görögök jogait, amelyekben én is hittem. Ugyanakkor azt sem bántam meg, hogy a kompromisszum mellett döntöttem, ahelyett, hogy hősies öngyilkosságba taszítottam volna a görögök többségét” – fogalmazott Ciprasz.

A megszorításokkal járó hitelprogramra végül 222 képviselő mondott igent, 64-en nemet és 11-en tartózkodtak – az intézkedéscsomagot ezután az euróövezeti pénzügyminisztereknek kell jóváhagyniuk péntek délutáni találkozójukon.

A megállapodást elutasítók többsége, 42 képviselő a kormányzó Sziriza soraiból került ki – ez volt az eddigi legnagyobb lázadás a baloldali pártszövetségen belül. Ezt már a kabinetet jó ideje kívülről támogató ellenzék sem hagyta szó nélkül. „Követeljük, hogy tisztuljon a politikai helyzet az országban, megoldást kell találni. Ez nem mehet így tovább, nem lehet, hogy mindig az ellenzék segít elfogadni a törvényeket. Miniszterelnök úr, megoldást kell találnia erre” – mondta Evangelosz Meinmarakisz, az ellenzéki Új Demokrácia Párt vezetője.

Alexisz Ciprasz megfogadta konzervatív képviselőtársa tanácsát: hamarosan bizalmi szavazást kezdeményez kormányáról. A voksolást augusztus 20-a után tarthatják meg, mivel Athénnak aznap 3,2 milliárd eurót kell visszaadnia az Európai Központi Banknak – különben az EKB leállítaná a görög pénzintézetek támogatását.

A bizalmi szavazás túléléséhez, vagyis a kormányzó többség megtartásához 120 voksra van szüksége a Ciprasz-kabinetnek – amely mögött viszont csak 118 Sziriza-képviselő sorakozott fel a hitelprogramról szóló szavazáson. Ha Cipraszék elbukják a voksolást, ősszel előre hozott választásokat írhatnak ki Görögországban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!