2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

90 százalék körüli teljesítmény kihasználási tényezővel térül meg Paks II.

Hír TV

2018. július 5., csütörtök 19:27, frissítve: csütörtök 21:12

Megtérül majd beruházás, meglesz a vállalt magyar bedolgozói arány és az ellenzék betekinthet a szerződésekbe - ezt ígérte a paksi bővítésről az illetékes miniszter. A Parlament gazdasági bizottsága ülésezett az atomerőmű városában, az ellenzék az ismert aggályokkal érkezett.

„Nem mindig süt a nap, Magyarországon nem fúj annyit a szél, hogy itt átálljunk erre, nincs más lehetőségünk, hát én ennek csak nagyon örülök.”

„Munkalehetőség az embereknek, szerintem mindenképpen nagyon lényeges.”

„Egy kis fennforgás lesz, mint ami volt akkor is, sok vendégmunkás, dehát majd túléljük valahogy.”

– paksiak így vélekednek az atomerőmű bővítésről. Csütörtökön az országgyűlés gazdasági bizottsága is tájékozódott a készülő beruházásról, ellátogattak a működő blokkokhoz, majd paksi ülésükön meghallgatták a bővítéséért felelős miniszter beszámolóját.

„Mi azt szeretnénk, hogyha ebben az alapkérdésben, ahogy szokták mondani, tehát ez nem a politikai csatározások színtere lenne az atomerőmű, ez annál bonyolultabb kérdés” – mondta Süli János.

Az ellenzéknek több kérdése is volt a miniszterhez. A Jobbikos Volner János a magyar vállalkozások beruházási részesedését firtatta, és azt javasolta, hogy a pártok delegáltjai megismerhessék Paks2 dokumentációját. A DK-s Hajdu László a Duna vízhozamáról érdeklődött, Mellár Tamás pedig azt kérdezte, hogy gazdaságos lesz-e a blokkok működtetése.

„Magyarország jelenleg 30 %-át az energiafelhasználásnak importból szerzi be. De azért ehhez hozzá lehet mondani azt is, hogy nem azért, mert nincsen több kapacitásunk, hanem azért is, mert a kapacitásunk egy nem jelentéktelen része egyáltalán nincs kihasználva, mert az import az olcsóbbnak tűnik” – hangsúlyozta Mellár Tamás, Párbeszéd országgyűlési képviselője.

A miniszter biztosította a képviselőt: megfelelő kihasználtság esetén megtérül a beruházás.

„A rendszer akkor fog optimálisan menni, és akkor megtérül, akkor nincs vita, ha mi 90 % körüli teljesítmény kihasználási tényezővel tudunk menni, akkor ez az erőmű megtérül. Ha nem 90-nel, akkor persze nem tud megtérülni, de akkor egyik erőmű se térül meg” – így Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter.

A miniszter szerint vegyesvállalatokkal érhető el, hogy az építkezésben 40 %-ban magyar cégek dolgozhassanak, miközben a beruházás 55 %-ának kivitelezőjét nemzetközi tenderen választják majd ki. Süli János azt mondta: nyitottak arra, hogy a képviselők betekinthessenek Paks II. irataiba.

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!