2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

326 forint fölé is benézett az euró

Hír TV

2018. június 21., csütörtök 12:00, frissítve: csütörtök 18:40

Megközelítette a történelmi mélypontot a forint. Egy euró több mint 326 forintba, egy dollár pedig dollár 283 forintba került. A Magyar Nemzeti Banknál azt mondták: nekik nem feladatuk, hogy megállítsák a forint gyengülését. Emiatt pedig jóval többe kerül a költőpénz annak aki külföldre tervez nyaralást.

Közel 327 forintot kértek egy euróért napközben a pénzváltóknál miután rekordközelire gyengült a forint. Bár a magyar fizetőeszköz közel áll hozzá, hogy történelmi mélypontra zuhanjon, a jegybank mai sajtótájékoztatóján azt mondták: ők csak azzal foglalkoznak, hogy az infláció 3 százalék körül maradjon, a forint gyengülésével nem foglalkoznak.

„A törvényi mandátuma a Magyar Nemzeti Banknak az árstabilitás elérés és fenntartása. Ez Magyarországon 3 százalékot jelent. Jelen pillanatban az infláció 3 százalék alatt van. Az előrejelzésünk azt mutatja, hogy rövid távon ez enyhén emelkedik, majd 3 százalék körül stabilizálódik. Ez a jegybank feladata, ezt az árstabilitást kell elérni és megőrizni” – mondta Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója.

A Hír TV-nek nyilatkozó gazdasági elemző szerint viszont a jegybanknak lennének eszközei arra, hogy megállítsa a forint gyengülését, de erről nem beszélhetnek.

„Nem látjuk még azt, hogy tartósan ilyen gyenge szinten marad-e a forint. Mindenesetre érdekes majd megnézni, hogy a jegybank milyen eszközökkel tud majd beavatkozni. Természetesen olyan célt nem kommunikálhatnak ahol már beavatkozhatnak, mivel a piac tesztelné is ezt a szándékot” – mondta Varga Zoltán.

A gyengülő forint hatását nem csak azok érezhetik, akik külföldről behozott terméket vesznek, hanem azok is akik külföldre utaznak. Az utazási irodák szövetségénél azt mondják: aki utazási irodánál fizetett be, annak legfeljebb a költőpénz drágulása miatt lehetnek nem várt kiadásai.

„Az utazásszervezőknek, és ez le van írva, az utazási szerződésekben 20 nappal az út előtt már nincs lehetőségük emelni az árakat, illetve ha 20 napon túl a 8 százalékot meghaladja az emelés, akkor az utasok indoklás és kötbér nélkül elállhatnak” – mondta Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének Kommunikációs Bizottsága tagja.

Hozzátette: bár az árfolyam ingadozásra nem lehet biztosítást kötni, de az utazási irodáknak már hazamentési biztosítást is kötniük kell az utasok védelme érdekében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!