2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

2008 óta nem volt ilyen az USA-ban, drágulás jöhet

2015. december 17., csütörtök 10:52, frissítve: csütörtök 21:08

Emelte az alapkamatot az amerikai jegybanknak megfelelő Fed. A dollárban eladósodott fejlődő piacok számára ez negatív hatású lesz. A mostani volt az első kamatemelés 2008 óta. A bankárok a kedvező munkanélküliségi adatokkal és az alacsony energiaárakkal indokolják a döntést. A FED előre közölte, hogy jövőre fokozatosan tovább emelik a kamatot.

2008 óta nem volt példa arra, hogy kamatot emeljen az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A szervezet döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság 2008 decembere óta tartotta gazdaságösztönző céllal zéró közeli szinten az irányadó kamatot. A mostani az első emelés 2008 óta.

„Ma a nyíltpiaci bizottság úgy döntött, hogy az irányadó kamat mértékét 25 bázisponttal megemeli és ezzel 0,25–0,5 százalék közé teszi. Ez a döntés egy kivételes hétéves időszak végére tesz pontot, amikor is az irányadó kamatot 0 százalék környékén tartottuk, hogy segítsük a gazdaság kilábalását a nagy gazdasági válság utáni legnagyobb krízisből. Ezzel elismerjük azt a fejlődést, amelyet az új munkahelyek teremtése, a fizetések növekedése és az amerikaiak milliói számára érezhető gazdasági terhek könnyítése jelent. Mindemellett a döntés kifejezi a bizottság hitét is abban, hogy a gazdaság továbbra is növekedni fog” – mondta Janet Yellen, a Fed elnöke.

A Fed ígérete szerint a kamatemelés mellett is megengedő monetáris politikát követ majd a foglalkoztatási helyzet további javításának támogatása és a 2 százalékos inflációs cél elérése érdekében. A piacokat nem érte váratlanul a kamatemelés.

Elemzők szerint a kamatemelés nem érinti hátrányosan sem a feltörekvő országok gazdasági növekedéseit, sem pedig a devizájukat.

„A piacok amúgy is emelik a dollár árfolyamát, és ezzel gyengítik a fejlődő országok devizáit. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a többi összetevő még fontosabb. Azt hiszem, hogy például a kínai konszolidáció azon túl, hogy az áruk importálásáról szól, jóval nagyon hatással van a feltörekvő piacokra és jobban hat a devizagyengülésre, valamint gyengíti az exportot” – hangsúlyozta Joseph Gagnon, a Peterson Nemzetközi Gazdasági Intézet vezető elemzője.

Peking sorozatos leértékelésekkel próbált egyfajta egyensúlyt teremteni. A hét közepén az árfolyam négyéves mélypontjára került: egy jüan 6 dollárt ért. A kínai monetáris irányítók szerint a Fed lépése nyomán ellensúlyozni kell a minden bizonnyal erősödő dollár vonzerejét is a befektetési piacon. A Fed bejelentésére a New York-i tőzsde irányadó mutatói emelkedni kezdtek: a 30 vezető iparvállalat Dow Jones-indexe 1,28 százalékkal 17 748 pontra nőtt.

A Fed 2008 novemberében kezdett pénzt pumpálni a gazdaságba, első lépésként 500 milliárd dollárnyi kötvény, illetve 100 milliárd dollárnyi adósságfelvásárlással. Később 600 milliárd értékű kincstárjegyet vett, majd 2012 januárjában bejelentette, hogy 2014 végéig nulla közelében tartja az alapkamatot. A Fed döntéshozói szerint jövő év végéig az alapkamat negyedévente 25 százalékponttal nőhet, és várakozásaik szerint középtávon 3,5 százalékon stabilizálódik a ráta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!