2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Újabb adósságrendezésre lehet szükség

,

2015. augusztus 12., szerda 17:23, frissítve: csütörtök 12:16

50 százalékkal nőtt a kórházak adóssága, szeptemberre elérheti a 60 milliárd forintot – a Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetségének elnöke szerint. Rácz Jenő, aki korábban a kórházszövetséget is vezette, azt mondta: a megoldást az életmentő eszközök áfájának 5 százalékra való csökkentése jelentené, akárcsak a gyógyszerek esetében.

„Addig, amíg a finanszírozás nem követi igazából a költségeket, addig ezek a tartozások mindig újratermelődnek.” Ezt Nagy Péter, a János Kórház orvos-igazgatója mondta egy hete a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

A kormány a nyár elején ugyan 60 milliárd forintot átvállalt a kórházak adósságából, de a Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetsége szerint jelenleg még így is 40 milliárd forinttal tartoznak az egészségügyi intézmények.

Az illetékes helyettes államtitkár szerint addig korai számokat emlegetni, amíg nincs meg a 60 milliárdos rendezés egyenlege. De azt ő sem tagadja, hogy az adósság újratermelődhet mindaddig, amíg a költségvetés nem minden beavatkozás árát téríti meg maradéktalanul a kórházaknak. „Ez egyik pillanatról a másikra nem megy. És az, hogy 2015-ben is van az intézményrendszernek további olyan működési feladata, amelynek a fedezete nem száz százalékban áll rendelkezésre… Mire gondolok?! Arra, hogy egyik napról a másikra ezt a hiányt ledolgozni nem lehet, de azt is el kell mondani, hogy az a tendencia, amely korábban észlelhető volt eladósodás szempontjából, csökkent” – mondta Mészáros János, az EMMI helyettes államtitkára.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettese úgy véli, még idén szükség lesz egy második adósságátvállalásra is. „A kifizetések még folyamatban vannak. Tehát ha le fog zárulni a konszolidáció, akkor az adósságállomány legjelentősebb részét rendezte az ágazat. És ezt követően pedig államtitkár urat fogom idézni: a fennmaradó rész rendezése az év végéig a kasszamaradványból várható” – mondta Szentes Tamás.


A Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetségének elnöke a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy az adósságnövekedés megoldása az lehetne, ha a kormány 5 százalékra csökkentené az áfát az életmentő eszközök, illetve a gyógyszerek esetében.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!