2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Nagyot zuhant a rubel

Hír TV

2018. április 12., csütörtök 12:44, frissítve: csütörtök 13:25

Két éves mélypontra zuhant a rubel árfolyama azt követően, hogy az Egyesült Államok újabb szankciókat vetett ki orosz oligarchák ellen és Donald Trump közölte, hogy kész az orosz tiltakozás ellenére is beavatkozni Szíriában. Az amerikai kongresszus közben újabb büntetőintézkedések előkészítésén dolgozik.

Az orosz gazdaság is kezdi megérezni az ország hidegháborús szintre süllyedt elszigeteltségét. A brit–orosz kettős ügynök, Szergej Szkripal elleni idegmérges támadás, az orosz diplomaták elleni kiutasítási hullám, és a múlt pénteken kivetett újabb amerikai szankciók mellett a rubel árfolyamára újabb csapást mért Donald Trump tegnapi Twitter-üzenete, amelyben közölte, hogy Oroszország tiltakozása ellenére is kész katonai csapást mérni a szíriai kormányerőkre. Az orosz fizetőeszköz árfolyama két éves mélypontra zuhant a dollárhoz képest.

„Az Egyesült Államok és Európa a józan ésszel szembe menve ellenségnek kiáltották ki az országunkat. Próbálnak kiszorítani minket a nemzetközi politikából és gazdasági kapcsolatokból” – reagált Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő.

A múlt hétn kivetett amerikai szankciók elsősorban a Vlagyimir Putyinhoz közel álló oligarcháknak fájt, az Oleg Deripaska tulajdonában lévő a Rusal alumíniumgyár például piaci értékének a harmadát vesztette el az amerikai lépés miatt. Az átlag oroszok egyelőre nem érzik az árfolyamzuhanás hatását.

„A rubel árfolyama nem érint minket súlyosan. Követjük a híreket, de drámai változást nem látunk” – nyilatkozta egy moszkvai lakos.

Sajtójelentések szerint a Szkripal-ügy miatt már tervben vannak az újabb amerikai szankciók, amelyek megtiltanák az amerikai cégeknek az orosz államkötvények vásárlását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!