2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napi aktuális 06:00

Trump: Mélypontra jutottak az orosz-amerikai kapcsolatok

Hír TV

2018. április 12., csütörtök 07:58, frissítve: csütörtök 08:30

Ezt azután ismerte el az amerikai elnök, hogy Moszkva megakadályozta az ENSZ-ben a legutóbbi szíriai vegyi támadás kivizsgálását. Az orosz külügyminisztérium egyúttal figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne támadják a szíriai Asszad elnök hadseregét.

Policija feliratú orosz járművek álltak a szír hadsereg által ostromolt Dúma városában. Ez az a település, ahol a hétvégén vegyi támadást követtek el a civil lakosság ellen.

– Az orosz járművek a szarin gáz támadás után jelentek meg és azokat a helyeket járják végig, ahol a vegyi bombák robbantak - mondja egy szemtanú – mondta egy dúmai lakos.

A vegyi támadást a lázadók szerint Asszad orosz támogatású hadserege követte el. A szír-orosz verzió szerint viszont a lázadók saját magukra lőttek szarin gázt, hogy áldozatnak tüntethessék fel magukat.

– Amerika megpróbálja félrevezetni a nemzetközi közvéleményt a vegyi támadás történetével, és ezzel megint egy lépéssel közelebb sodornak bennünket a nyílt háborúhoz – fenyegetőzött Vaszilij Nebenzsia orosz ENSZ-nagykövet.

Az oroszok megvétózták, hogy az ENSZ független vizsgálatot indítson a vegyi támadások ügyében. Tavaly a szír népirtást vizsgáló nemzetközi ügyész is azért mondott le, mert az orosz beavatkozás miatt lehetetlen az igazságszolgáltatás. Az ENSZ egészségügyi szervezete is vizsgálatot akar.

– Nagyon aggasztóak a jelentések, hogy Szíriában már megint vegyi fegyvert vetettek be, Gúta és Aleppó után ezúttal Dúmában. A helyszíni jelentések szerint több mint 500 ember került kórházba, és 40-en haltak meg a mérgező anyagok miatt – közölte Tarik Jasarevic, az egészségügyi világszervezet szóvivője.

Donald Trump az interneten fenyegetőzött azzal, hogy rakétatámadásokat terveznek Szíriában Asszad hadserege ellen. Készüljenek az oroszok, írta, nem kéne olyan állattal szövetkezniük, aki azt élvezi, hogy a saját népét elgázosítja – utalt Asszadra Trump, majd hozzátette: most már ő is érzi, hogy mélyponton vannak az amerikai-orosz kapcsolatok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!