2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Minél gyengébb a forint, annál drágábbak az autók

Hír TV

2018. július 13., péntek 17:10, frissítve: péntek 18:16

A gyenge forint miatt emelkedtek az új autók árai. Ez akár több százezer forintot is jelenthet. A szakemberek szerint a drágulás tartós maradhat, de a keresletet ez nem veti vissza. A használt kocsik árai viszont nem változtak.

Csaknem két hete zuhant be a forint az euróval szemben: egy euróért 330 forintot is kellett fizetni. Azóta valamelyest erősödött a magyar fizetőeszköz, de még pénteken is 324 forintot ért egy euró.

A piac legnagyobb szereplői közül a Porsche Hungária a céghez tartozó több márka közül kettőnél emelt árakat - az autópiac is megérezte a forint gyengülését - mondta a vezess.hu újságírója. Szörényi András szerint a Volkswagen személyautók három százalékkal, a Skodák öt százalékkal drágultak. 50-100 ezer forinttal emelkedtek a Daciak árai, 150-300 ezerrel a Hyundai, átlagosan két százalékkal pedig a Peugeot személyautók.

Az autó importőrök az árlistákat igyekeznek elég nagy tartalékkal kalkulálni, itt általában igen magas listaárakkal találkozunk és annál jóval kedvezőbb tényleges, akciós kedvezményes árakkal. Ugye itt a listaárakban elég nagy tartalék szokott lenni, de hát a 310 forinttal kalkulált árakat 330-as forint-euró árfolyamnál már bőven nem lehet tartani, tehát emiatt ugye ezek is változnak - tette hozzá Szörényi.

Az emelés kihathat az alkatrészek áraira is, de a vásárlási kedvből ez sem vesz vissza - ezt már a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke véli így. Erdélyi Péter szerint ugyanis ekkora áremelést még megfizetik a vásárlók.

Ez a mértékű áremelés, vagy árváltozás, ami most történt, ez döntően nem befolyásolja a keresletet, ezek inkább kiigazítások, tehát ilyen 3-4 milliós autókon 1-200 ezer forintos kiigazításokról beszélünk. Úgyhogy én nem gondolom, hogy ettől jelentősen változni fog az autók iránti igény. Lesz, aki kivár, lesz aki arra gondol, hogy visszaerősödik a forint és olcsóbban tudja megvenni az autót, de nem hiszem, hogy ez számottevő lenne - mondta el Erdélyi Péter.

Viszont az Audi, a Mercedes és a Suzuki sem emelt még árat, ahogy a használt autókon sem jelentkezik a drágulás. Ez a budapesti kereskedés havonta 80 kocsit ad el. Most is többnyire 1-3 millió forintért talál gazdát egy-egy hasonló kategóriás, ahogy 3-4 héttel ezelőtt is.

Azok az autók, amik be lettek hozva az országba, azok már egy adott euró árfolyamon kerültek beszerzésre, tehát ott egy használt autó kereskedőnek értelmetlen lenne árat emelni azért, mert hirtelen megemelkedett az euró, neki van egy beszerzési ára, és arra kalkulálja rá a hasznot - mondta el a Csonti Car ügyvezetője, Csontos Zoltán.

A szakemberek szerint a nyáron még biztosan maradnak a megemelt árak. De ha erősödik a forint, utána sem valószínű, hogy olcsóbbak lesznek az autók.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!