2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Mától felárak nélkül mobilozhatunk az unión belül

2017. június 15., csütörtök 15:59

Mától megszűntek a roamingdíjak az EU-n belül. Felárak nélkül, a hazai díjszabás szerint lehet mobiltelefonról hívást kezdeményezni és fogadni, SMS-t írni és internetezni a közösségen belül.

Csütörtöktől az európaiak többsége olcsóbban telefonálhat haza külföldről, mint eddig. Június 15-től ugyanis megszűnnek a roamingdíjak az Európai Unióban: a közösségen belül felárak nélkül, a hazai díjszabás szerint lehet mobiltelefonról hívást kezdeményezni és fogadni, SMS-t írni és internetezni.

A roamingdíj eltörlése a külföldre utazó turistákra, az ideiglenesen külföldön dolgozókra és tanulókra, valamint a határ menti ingázókra egyaránt vonatkozik. Ha viszont valaki állandó jelleggel használja a SIM-kártyáját egy másik uniós országban, akkor a szolgáltatók eseti díjat számíthatnak fel. Az adatforgalomban pedig szintén élhetnek korlátozásokkal.

A roamingdíjak az elmúlt években folyamatosan csökkentek, megszüntetésük ennek a folyamatnak az utolsó lépése.

„Ha nem lesznek roamingdíjak, akkor gyakrabban mobilozunk majd, mintha csak Párizsban lennénk. Mostantól tehát ilyen szempontból mindegy, hogy melyik országba megyünk az Európai Unión belül. A változtatás megkönnyíti a kommunikációt és a munkát, ha – mint ahogy mi is – külföldön dolgozol Európán belül” – mondja egy brüsszelben dolgozó francia marketinges.

A változtatás több mint egymilliárd eurós veszteséget jelenthet a telekomcégeknek. Ugyanakkor az elmúlt években már volt idejük felkészülni a lépésre, ha pedig a díjak eltörlése okozta veszteségük meghaladja az éves eredményük 3 százalékát, akkor jogosultak lesznek pótdíj kivetésére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!