2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Erről nagyon hallgat a kormány

2017. március 31., péntek 22:24, frissítve: péntek 22:46

Hallgat a kormány a kereskedelmi törvény módosításáról. A szakma továbbra sem kap hivatalos tájékoztatást arról, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium által fémjelzett törvénycsomagot napirendre tűzi-e a Ház. A javaslatban kötelező munkaerő-felvételre köteleznék a cégeket, húszmilliárdos parkolódíjat és korlátozott reklámozási lehetőséget írnának elő a kereskedelmi láncoknak, megtiltanák továbbá, hogy a gyümölcsön és zöldségeken kívül gyűjtőcsomagban áruljanak termékeket a 400 négyzetméternél nagyobb boltokban, arra hivatkozva, hogy ezek a csomagolások balesetveszélyesek és megnehezítik a fogyasztók tudatos választását.

Nem akciót hirdet, hanem munkavállalókat keres plakátokon az egyik üzletlánc a budapesti buszmegállókban. A kereskedelemben még mindig nagy gond a munkaerőhiány, pedig idén a legtöbb cég jelentősen emelte dolgozói fizetését. Gondjaikat tetézhetik a kormány által ígért új módosítások. A többi közt például bizonyos árbevétel felett új dolgozók felvételére köteleznék őket.

„A kereskedelmi törvény módosításához köthető előterjesztést nem szeretnénk kommentálni, viszont továbbra is nyitottak vagyunk a kormánnyal az egyeztetésre” – mondta Maczelka Márk, a Spar Magyarország kommunikációs vezetője.

Csakhogy a kormány hallgat. A szakma továbbra sem kap hivatalos tájékoztatást a javaslatcsomagról. Az érdekképviseletek abban bíznak, a kabinet végül eláll a kiskereskedelmi láncok megregulázásától. „Nagy csönd van, nem tudunk semmit az anyag sorsáról. Abban reménykedünk, hogy meghallották a vállalkozók hangját, megértették az ellenérveinket, és elállnak ettől a módosítási csomagtól” – közölte Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség sem támogatja a kereskedelmi törvény módosítását. Az érdekképviselet szerint ugyanis annak csak a fogyasztók innák meg a levét, hiszen az áruházláncok minden rájuk kiszabott adót a vásárlókra hárítanának. „Szerintünk a szakmai egyeztetés folytatása, a részletek ismertetése helyes lenne, hiszen ha nem is tetszik mindenkinek egy javaslat, nem siklana olyan mellékvágányra, ami a vásárolónak vagy éppen az alkalmazottaknak károkat okozna, és a gyakorlatban könnyebben lehetne végrehajtani. Hangsúlyozni szeretném, hogy az Országos Kereskedelmi Szövetség eddigi kifogásai elsősorban arra összpontosítottak, hogy a vásárló az, aki elsősorban kárát látná ezeknek az intézkedéseknek, a kis- és középvállalkozásokon nem segítene, és sok esetben az alkalmazott is rosszul járna” – emelet ki Vámos György főtitkár.

A törvényjavaslatban húszmilliárdos parkolódíjat és korlátozott reklámozási lehetőséget írnának elő a kereskedelmi láncoknak, azt pedig megtiltanák, hogy a gyümölcsön és zöldségeken kívül gyűjtőcsomagban áruljanak termékeket a 400 négyzetméternél nagyobb boltokban – mondván, hogy az ilyen csomagolás balesetveszélyes és megnehezíti a fogyasztók tudatos választását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!