2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Elveszni látszik a kormány pálinka-szabadságharca

Hír TV

2018. május 18., péntek 18:46, frissítve: péntek 19:42

Akár ezer forinttal is drágulhat egy üveg pálinka, ha elveszíti a főzetért folytatott szabadságharcát a magyar kormány. Eddig a magas gyógynövénytartalmú szeszes italok és a gyümölcspárlatok mentesültek a népegészségügyi termékadó fizetési kötelezettség. Azt találta jogellenesnek Brüsszel, a kormánynak két hónapja van a változtatásra.

Most lesz igazan szükség a pálinkafőzők védőszentjének, Szént Miklósnak a segítségre. Nem tetszik ugyanis az Európai Bizottságnak az a fajta kivitelezés, amelyben itthon a gyümölcspárlatok és a magas gyógynövény tartalmú gyomorkeserűk részesülnek. A Európai Bizottság két éve indított kötelezettségszegési eljárást az ügyben, most két hónapot kapott a kormány a változtatásra – ha nem teszik, akkor az uniós bíróság elé kerül a vita.

„A polcra kerülését, az eladhatóságát, a vendéglátósoknak a pozitív hozzáállását mind mind befolyásolja az, hogy ez literenkénti 700 vagy akár 900 forintos többletköltség nincs rajta”

– mondja a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere.

Az egyik Pannonhalmi főzdében több mint 100 éve készítenek pálinkát. Az üzem vezetője elmondta: évek óta stagnál a pálinkaeladás az országban, ha az adótartalom miatt tovább drágul a termék, akkor visszaesés jöhet. Ennek oka, hogy a pálinka alapanyagköltsége miatt már most is viszonylag drágán kerül a boltok polcaira és a vendéglátó helyekre.

„Ha a magyar kormány elveszíti ezt a pert, az azt gondolom, hogy a pálinkásoknak egyértelműen rossz. Tehát itt nincs a pálinkás társadalomban olyan, hogy valakinek jó, valakinek nem ez a pozitív diszkrimináció, ami jelenleg van a gyógynövénytartalmú italokra és a pálinkára, ez a pálinkásoknak jó, ez piaci előnyt jelent. Azt a hátrányt kompenzálja tulajdonképpen ki, ami mondjuk egy vodkához, vagy whiskeyhez képest az alapanyag árban van különbség” – tette hozzá Barabás Attila.

A Hír TV által megkérdezett adószakértő szerint az eddigi kedvezmény miatti nem számottevő az állami bevételkiesés. „Ez minden körülmények között egy érezhető adófajta ezeknél a termékeknél, hisz hát hangsúlyozom, a jogalkotónak az a szándéka is, hogy ugye nép egészségügyi termékadóval egyfajta egészségvédelmi célokat szolgáljon. Tehát olyan adófajtáról van szó, amely nem kifejezetten a bevételre orientál, hanem arra, hogy egyfajta forgalmat szabályozó szerepe legyen” – emelte ki Falcsik István vámszakértő.

A magyar pálinkáért vállvetve 

A szocialisták uniós képviselője a politikától függetlenül harcolna a hungarikumért. „Ha a magyar pálinka érdeke azt kívánja, hogy kormány és az ellenzék vállvetve összefogva küzdjön a magyar pálinka fenntartásért, akkor én leszek az első sorban. Ugyanez igaz a magyar mézre. De ez nem összekeverendő, ezek a súrlódások, hisz ilyenek a 27 tagállam mindegyik kapcsán előkerülnek, nem összekeverendő azokkal a dúlásokkal, amik az alapszerződést érintik és meghatározzák, hogy az EU-n belül vagy kívül folytatjuk a munkánkat” – húzta alá Ujhelyi István.

Nagy vesztese lehet az ügynek a Zwack is, mivel legismertebb termékük az Unicum is jelenősen drágulna az újabb adó miatt. A cég jövő héten ismerteti álláspontját az ügyben. Az új magyar kormány álláspontja sem ismert egyelőre, így azt sem tudni, hogy nemzetközi bírósághoz fordul-e Magyarország.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!