2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Egyre többen ellensúlyozzák robotokkal a munkaerőhiányt

Hír TV

2018. február 8., csütörtök 09:33

A szakemberhiány miatt egyre több cég alkalmaz robotokat emberek helyett Magyarországon is. Szakértői előrejelzések szerint a kelet-európai régióban terjed a legjobban az automatizálás Európán belül.

Sokkoló volt, amikor felismerték, milyen súlyos a szakemberhiány Magyarországon – mondta a Hirtenberger autóipari vállalat pápai üzemének vezetője a Reuters riporterének. A hiányzó munkaerőt gépekkel igyekeznek pótolni, ezért már két és félmillió eurót költöttek automatizálásra.

– A jelenlegi magyar munkaerőpiac nem teszi lehetővé, hogy nőni tudjunk, a többletmunkaerőt nem tudjuk fedezni a piacról, ahogy szerintem sok más magyar vállalat sem. A stratégiánkat úgy alakítottuk, hogy a meglévő volumeneket és az új termékeket automatizált megoldásokkal fogjuk a piacra hozni – fogalmazott Király Gábor.

Az osztrák cég nincs egyedül. A Dinax magyar wellness-hoteleknek szállít vízkezelő termékeket, de a munkaerőhiány miatt ők is kénytelenek robotokat alkalmazni.

– Az automatizálás mellett döntöttünk, amivel két legyet ütünk egy csapásra. Részint a kapacitásainkat tudjuk növelni, egyre termelékenyebbek leszünk, másrészt ehhez nem szükséges nagyobb humánerőforrást biztosítani – mondta John Tibor, a Dinax cégvezetője.

Az ipari automatizálással foglalkozó VESZ-MONT 2000 alig tudja teljesíteni a megrendeléseket, olyan nagy az igény a gépeire. – A piac és az üzleti partnereink meglátták a lehetőséget az automatizálásban, robotizálásban. Egyelőre ott tartunk, hogy nem tudunk minden igényt kielégíteni amiatt, hogy a munkaerőhiány nálunk is jelentkezik. De azt a fajta mérnöki munkát, amit mi végzünk, amellyel megtervezzük és kifejlesztjük ezeket az alkalmazásokat, nehéz robottal helyettesíteni – mondta Zentai Tibor vezérigazgató.

Szakértői előrejelzések szerint tavaly majdnem tízezer ipari robotot üzemeltek be Kelet-Európában, ami csaknem harminc százalékkal több az előző évinél.

– Az utóbbi néhány negyedévben egyre többen fektetnek a gépesítésbe, robotizációba és automatizálásba, amivel a munkaerőhiányt próbálják egyensúlyozni – erősítette meg Németh Dávid, a K&H Bank elemzője.

A frankfurti Nemzetközi Robotika Szövetség szerint a kelet-európai régióban, különösen Magyarországon, kétszer gyorsabban terjed az automatizálás, mint Európa többi részén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!