2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A mezőgazdaság is munkaerőhiánnyal küzd

Hír TV

2018. január 31., szerda 12:39, frissítve: szerda 14:57

Külföldi munkaerőre vágynak a Kecel környéki gazdák, mert egyre kevesebben vállalnak mezőgazdasági idénymunkát. A munkaerőhiánynak pedig bérfelhajtó hatása van, ami drágítja a termelést – hangzott el Font Sándor keddi gazdafórumán Kiskőrösön. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke szerint abból a munkaerőből kell gazdálkodni, ami van, de a közmunkások számának csökkentésével igyekeznek munkaerőt irányítani a mezőgazdaságba.

Nagy feszültséget okoz a termelők között, hogy egymásra kell licitálniuk a munkaerőért, ami felhajtja a béreket – panaszkodott egy gazda a fórumon a kormánypárti országgyűlési képviselőnek.

Gyümölcsszüretben problémák vannak az idegen munkaerővel, mert nincs elég. Idáig Erdélyből jöttek ide munkások, most azok mennek Németországba és Nyugat-Európába, most nem jöhetnek. Nem tudom, a kormánynak van-e szándéka vagy elképzelése ezzel kapcsolatban. Mondjuk, ha már Kárpátaljáról a nyugdíjért eljönnek, akkor nem lehetne onnan munkaerőt hozni? – mondta egy gazdálkodó, Farkas László.

Az ukrán munkavállalók helyett inkább a közmunkásokat ajánlotta a gazdáknak Font Sándor. A politikus azt hangoztatta, hogy a közmunkaprogramból szeretnék a piaci foglalkoztatásba – azon belül is a mezőgazdasági munkába – irányítani az embereket, de a polgármesterek ellenérdekeltek ebben.

Ebben már megoszlik a vélemény polgármesterek és kormányzati szándék között. A polgármesterek úgy érzik, hogy az ő népszerűségüket veszélyezteti az, ha innen nagyobb létszám a közmunkaprogramból netán kikerülne, azaz a finanszírozása nem lenne olyan nagyságrendű a közmunkaprogramnak, mint most. Kevesebb munkaerőt tudna alkalmazni, és az így felszabaduló munkaerő kiközvetítésre kerülhetne az alkalmi munkavállalók környezetében. Pedig nagyon új munkaerő-mennyiséget nem fogunk találni Magyarországon, tehát az van, amivel gazdálkodni tudni kell – nyilatkozta az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke, Font Sándor.

A politikus hozzátette: egyes magyarországi multinacionális vállalatok azt szeretnék, hogy Magyarország Kínával kössön munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó megállapodást, de szerinte a magyar kormány nem folytat ilyen irányú tárgyalásokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!