2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Lengyel és már német rendőrök is besegítenek

Hír TV

2018. július 31., kedd 15:27, frissítve: kedd 16:09

Lengyel és német rendőrök is szolgálatot teljesítenek Heves megye több területén. A nemzetközi együttműködés célja, hogy a külföldi turisták által kedvelt helyeken segítsenek honfitársaiknak és a magyar rendőröknek is. Az évek óta tartó program a Heves megyei rendőrök szerint sikeres, hiszen sok lengyel és német vendég érkezik hazánkba, akik örülnek az ismert egyenruhának.

Első alkalommal csatlakozott a német rendőrség ahhoz az együttműködési megállapodáshoz, amelyet már évek óta működik a lengyel és a magyar rendőrök között. Ennek keretében évente két hetet Magyarországon töltenek el a külföldi egyenruhások, hogy a turisztikai főszezonban segítséget nyújtsanak magyar kollégáiknak.

„Az elsődleges feladatunk a turisták által sűrűn látogatott helyeken információt, felvilágosítást adni a honfitársainknak. Ezzel együtt természetesen a magyar rendőrség munkáját is megismerhetjük” – fogalmazott Jana Detterbeck, a Gerai Rendőrigazgatóság rendőségi főtanácsosa.

A lengyel Malopolska Tartományi Rendőrség dolgozói már nem először járnak Egerben. A város kedvelt turisztikai célpont honfitársaik körében is. „Úgy gondolom, sok ember szereti a bort, és néha túl sok sört isznak, és sokszor okoznak problémát. A magyar rendőrök nem mindig tudják megoldani ezeket a helyzeteket, mert nem beszélnek lengyelül. Így nem tudják megmagyarázni az embereknek, mit tehetnek és mit nem” – mutatott rá Pjotr Filar főtörzsőrmester.

Az évek óta fennálló munkakapcsolatot nemcsak a rendőrök, hanem a turisták is hasznosnak érzik. „Nagyon jók egyébként a visszajelzések, hiszen honfitársaik nagyon örülnek az otthon megszokott egyenruha látványának, illetve annak, hogy rendőri jelenlét van, és nyugodtan pihenhetnek itt Egerben, vagy akár a Tisza-tó környékén, hiszen majd oda is el fognak látogatni ebben a szolgálatban a munkatársaim” – emelte ki Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A német és lengyel rendőrök augusztus közepéig teljesítenek szolgálatot Magyarországon. A Tisza-tó, és Eger mellett Gyöngyösön és a Mátra környékén is dolgoznak majd.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!