2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

A szabadság bolond körei 11:00

Phenjan az utolsó pillanatban meggondolta magát

Hír TV

2018. május 23., szerda 07:48, frissítve: szerda 12:30

Mégis beengedi a dél-koreai újságírókat Észak-Korea a nukleáris bázisuk bezárására. A szöuli kormány szerint korábban az Egyesült Államokkal közösen tartott hadgyakorlat miatt zárták ki őket az eseményről. Közben az amerikai külügyminiszter közölte, Donald Trump változatlanul arra készül, találkozik az észak-koreai vezetővel.

Még létre sem jött az amerikai elnök és az észak-koreai találkozója, de már történelminek nevezték a csúcsot. Donald Trump kedden azonban kétségbe vonta, hogy a tervezett június 12-i időpontban Szingapúrban találkozzon Kin Dzsong Unnal. Szerinte, ha Észak-Korea nem teljesíti a tárgyalás létrejöttéhez szükséges feltételeket, akkor azt egy későbbi időpontban tarthatják meg. „Ha nem történik meg, akkor talán később. Talán máskor megtörténik, de meglátjuk” – fogalmazott Trump, miután fogadta a dél-koreai elnököt a Fehér Házban.

Phenjan néhány napja azzal fenyegetett: amennyiben a csúcs csak az „egyoldalú atomfegyver-mentesítésről"” szólna, azt akár le is mondhatják. A kommunista ország a közös amerikai–dél-koreai hadgyakorlat miatt fújt visszavonulót. De az is kiverte a biztosítékot Észak-Koreában, hogy az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a líbiai nukleáris alkuhoz hasonlította az észak-koreai tárgyalásokat. A líbiai vezetőt az utcán lincselték meg az emberek 7 éve.

Trump erre úgy válaszolt az újságíróknak: nem örül az észak-koreai álláspont megváltozásának, ami Kim Dzsong Un és Hszi Csin-ping kínai elnök második találkozója után történt. Kína az Egyesült Államok térségbeli megerősödésétől tart, ha sikerül pacifikálnia a félszigetet. „Hszi elnök világszínvonalú pókerjátékos és valószínűleg én is ugyanazt tenném, amit ő. De azt mondom: valahogy máshogy viselkedtek azután a találkozó után, és egy kicsit meglepődtem. Talán semmi nem történt, nem hibáztatok senkit. Csak azt mondom, talán nem történt semmi, de lehet, hogy igen. De a találkozót követően az észak-koreaiak máshogy viselkedtek” – mondta az amerikai elnök.

Ennek ellenére a Fehér Ház szóvivője és az amerikai külügyminiszter is azt közölte, változatlanul készülnek a nagy találkozóra. „Felkészültünk. Az elnök arra kér bennünket, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk annak érdekében, hogy sikeres legyen ez sikeres legyen. Nem szoktam fogadni. Ezért nem tennék jóslatokat, hogy megtörténik-e. Csak azt tudom jósolni, mi készen állunk az eseményre, ha bekövetkezik” – üzente az amerikai külügyminiszter. Ebben az esetben Mike Pompeo szerint Észak-Korea gazdasága amerikai pénzből erősödhet.

A sztálinista ország a phungeri atomlétesítményben hajtotta végre mind a 6 kísérleti atomrobbantását. Bezárását Kim Dzsong Un az áprilisi Korea-közi csúcson ígérte meg. A döntést jelentős mérföldkőnek tartják a Koreai-félsziget atommentesítése felé. Ezt az időjárástól függően csütörtökön vagy pénteken tartanák meg – külföldi újságírók jelenlétében. „A kormány 8 újságíró nevét tartalmazó listát adott át, akik meglátogatják és tudósítanak a phungeri atomlétesítmény bezárásáról. Az északi ország a panmindzsoni forródróton keresztül elfogadta a listát” – jelentette be Bak Tae-hyun dél-koreai országegyesítési minisztérium.

Phenjan kedden még megtiltotta, hogy a dél-koreai újságírók is felszálljanak arra a különgépre, amely amerikai, brit, kínai és orosz kollégáikat szállította Pekingből Vonszanba. Az utolsó pillanatban azonban mégis engedélyezték, hogy a járatra dél-koreai tudósítók is felszálljanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!