2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Volt olyan tüntető, aki után a lakására mentek

2017. április 11., kedd 16:59, frissítve: kedd 17:54

Több tüntetőt is előállítottak a rendőrök a Sándor-palota előtti hétfő esti spontán tüntetésről. Volt, aki után a lakására mentek. A 444.hu-nak erről egy grúz nő nyilatkozott, aki az ENSZ mezőgazdasági szervezetének dolgozik Budapesten. Azt mondta, ő és a barátja is hazamentek a demonstrációról, a rendőrök pár perccel később csöngettek be, majd elvitték a barátját azzal, hogy 4-5 óra múlva hazaengedik. A férfi azonban azóta sem ért haza, ahogy az egykori krétakörös Gulyás Márton sem, akit szintén a spontán tüntetésről állítottak elő. Gulyásért közben tüntetés szerveződik, ismerősei úgy tudják, 72 óráig őrizetben akarják tartani a férfit.

A spontán tüntetés azután kezdődött, hogy az államfő közölte: aláírta a CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosítást. A demonstrációt egy magát munkanélküli művésznek valló fiatal hirdette meg a Facebookon.

„Nem vagyok egy Soros-bérenc, mint ahogy gondolom, senki sem, azért ez előtt az épület előtt vagyunk, mert ennek még talán van némi szimbolikája, ma még a miniszterelnök, holnapután a király ide szeretne költözni. Ma még úgy hívják, hogy köztársasági elnök, de szerintem már elvesztette köztársasági elnök jellegét” – hangoztatta a megmozduláson Barna Miklós, a tüntetés szervezője.

Hétfőn este 10 óra körül még csak pár százan voltak a Sándor-palota előtt, de folyamatosan érkeztek a résztvevők. Megjelent több jelenlegi, illetve korábbi ellenzéki politikus is.

„A magyar ifjúság sok megmozdulását láttam, ’56 október 23-án magam is részt vettem, és utána sokáig, meg a rendszerváltásban sokáig. Amikor a fiatalok bekerülnek a dolgok sodrásába, akkor az olyan, mint amikor a tenger megárad” – mondta Mécs Imre.

Már ekkor nagy volt a rendőri készültség, a Köztársasági Elnök Hivatalát rendőrsorfal vette körül.

„Nem konzultálnak az emberekkel, nem azokat a jogi módszereket követik, amelyeket a saját maguk alaptörvényében és a saját maguk jogszabályaiban megfogalmaztak. Igazi demokráciát akarunk, és azt akarjuk, hogy végre Európa mellett kötne ki ez a kompország” – mondta egy tüntető.

„Konzultálni jöttünk!” – Skandálva is ennek adott hangot a tömeg, majd egy konzultáció ívet is elégettek.

A tömeg többször is megakadályozta a köztévé élő bejelentkezését. Egy tüntető nő a rendőrök felé dobott egy tojást, de az nem talált el senkit.  Előkerült az uniós zászló is, közben folyamatosan kisbuszokkal érkezett a rendőri erősítés.

„Azért vagyunk itt, hogy egy jogtalan törvényjavaslat ellen tüntessünk, és megmutassuk a magyar államnak, hogy elegünk van” – nyilatkozta egy másik demonstráló fiatal.

Este 11 óra után a tömeg a rendőrsorfalig húzódott. A demonstrálók farkasszemet néztek az egyenruhásokkal. Többen dobálni kezdték a rendőröket, Gulyás Márton ellenzéki aktivista egy festékes flakont hajított feléjük, ezért a rendőrök leteperték és elvezették. Ezek után készenléti rendőrök vették körbe a Sándor-palotát. A tömeg azonban elindult a Belváros felé.

Az akkora már ezres nagyságrendűvé duzzadt tüntetéshez útközben újabb résztvevők csatlakoztak. A menet átvonult a Lánchídon, majd onnan az Oktogon felé vették az irányt. Folyamatosan skandáltak: „Szabad ország, szabad egyetem!”

A Blaha Lujza tér érintésével a tüntetők végül a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületéhez vonultak. A bejárat előtt rendőrsorfal állt fel. A tömegből egy lány felmászott az épületre, és egy uniós zászlót tűzött ki. A rendőrök az ablakon húzták be, és később visszaengedték a tüntetők közé. A spontán demonstráció hajnali 2 óra körül ért véget.

Szerdán a tiltakozás a Hősök terén folytatódik, ahol már nemcsak a lex CEU, hanem a civil törvény ellen is tiltakoznak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!