2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Vizsgálják, hogy mi is történt a migránsokkal

2016. április 19., kedd 08:51, frissítve: kedd 08:53

Az ENSZ egyelőre vizsgálja, hogy milyen hajószerencsétlenség történt a Földközi-tengeren hétfőn. Túlélők szerint 4-500 ember fulladt a tengerbe, amikor a járműveik viharba kerültek. Mások szerint egy nagy hajó süllyedt el, de ennek a maradványait nem találták meg, és csak 10 holttestet gyűjtött össze a görög és olasz parti őrség.

Túlélők érkeznek Szicíliába hétfő délután. 200 migráns, köztük 60 gyerek, Egyiptomból indult el vasárnap, több csónakkal, de a járművek viharba kerültek. A hajószerencsétlenségről egymásnak ellentmondó beszámolók vannak. Nem világos, hány hajó volt érintett, és azt se tudni pontosan, hol történt a katasztrófa. Az áldozatok számáról is csak becslések vannak. A szudáni külügyminiszter és az olasz államfő túlélők beszámolója alapján 4-500 halottról beszélt. A BBC-nek nyilatkozó túlélők azt mondták: az embercsempészek egy vihar miatt átszállították őket a kisebb csónakokról egy nagyobb hajóra, és végül ez süllyedt el.

Idén eddig 24 ezren indultak el keresztül a Földközi-tengeren, köztük 3700 gyerek egyedül, szülők nélkül utazik. Most, hogy javulni kezdett az idő, és már elég meleg van, napról napra többen indulnak útnak. Ráadásul most már nemcsak Észak-Afrikából, Egyiptomból és Líbiából indulnak, hanem török kikötőkből is – mondta egy segélyszervezet vezetője, Sarah Tyler.

A Földközi-tengeren idén eddig 27 ezren érkeztek Európába, de áprilisban már hetente 6 ezren vágtak neki az útnak. Törökország felől hivatalosan március óta nem érkeznek illegális bevándorlók, aki jön, azt vissza lehet toloncolni. A török kormány viszont most megfenyegette Brüsszelt, hogy újrakezdik a migránsok küldését, ha az EU nem adja meg az ígért vízummentességet a török állampolgároknak júniusig.

„Nem akarok találgatásokat. A héten találkozunk az uniós vezetőkkel, hogy a vízummentesség júniusi bevezetéséről tárgyaljunk. Ha ez nem történik meg, senki se várhatja, hogy Törökország ennek ellenére is tartsa az általa vállaltakat” – jelentette ki a török miniszterelnök, Ahmet Davotoglu.

A balkáni útvonal március óta van lezárva. A görög–macedón határon a migránsok hétfőn is megpróbáltak áttörni, a rendőrök könnygázzal fékezték meg őket.

Más görög városokban a turistaszezon kezdete előtt elkezdték begyűjteni a közterületen élő migránsokat. Az athéni kikötőből, Pireuszból több ezer embert költöztettek át a fővárosi menekülttáborba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!