2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Vitázni sem akart Gulyásék választási rendszeréről a Fidesz

Hír TV

2017. november 13., hétfő 15:59, frissítve: hétfő 20:50

Nem módosul a választási törvény, az igazságügyi bizottság kormánypárti többsége leszavazta az erről szóló törvényjavaslatot. A Közös Ország Mozgalom által kezdeményezett, nyolc ellenzéki párt által is támogatott indítvány célja az volt, hogy az Országgyűlés összetétele jobban tükrözze a választói akaratot. Mint mondták: a javaslat elfogadásával arányosabb és így igazságosabb lehetett volna a választási rendszer.

Minden magyar választópolgár azt szeretné, hogyha ebben az országban egy arányos, igazságos és átlátható választási rendszer legyen – véli a szocialista Tóth Bertalan, a törvényjavaslat egyik indítványozója.

A Közös Ország Mozgalom választási rendszerre vonatkozó javaslatát az MSZP, az LMP, a Párbeszéd, a Magyar Liberális Párt és egy független képviselő közösen terjesztette elő. Az ellenzéki pártok szerint a jelenlegi választási rendszer a Fidesz–KDNP-pártszövetség érdekeit szolgálja.

Mindegyik választási rendszer demokratikus, ezek közül mindegyik demokratikus, amelyikben a választáson részt vevő pártok megegyeztek, amelyikben kialakult egy konszenzus. Ami ma Magyarországon van, az természetesen nem ilyen. Ez egy egypárti választási rendszer – mondta el Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

A bizottság jobbikos tagja szerint a kormánypárti képviselők saját érdekeik miatt támadják a javaslatot.

Csak a Fidesz–KDNP-mandátumok számában jelentene maximum visszalépést, tehát itt a javaslatok java része, ami itt előttünk fekszik, ez támogatható – mondta Staudt Gábor.

A fideszes Répássy Róbert az ellenzéki pártok javaslatát színjátéknak nevezte.

Az előterjesztő pártok a várható választási vereségük magyarázatát készítik elő – reagált Répássy.

A Fidesz képviselője úgy látja: a jelenlegi, kevésbé arányos rendszer az ellenzéknek is esélyt ad a választási győzelemre, sőt Répássy Róbert szerint kétharmadot csak a jelenlegi szabályok mellett tudna elérni az ellenzék. A szocialista Bárándy Gergely erre úgy reagált: nem mindenki akar erőből politizálni.

Nem feltétlenül szeretnénk azt, hogy kétharmaddal majd utána erőből mi mondjuk meg azt, ami a baloldal igényének megfelelő, hanem úgy gondoljuk, hogy kompromisszummal kell és konszenzussal megalkotni új alkotmányt, megalkotni választójogi törvényeket és más, kétharmados támogatottságot igénylő törvényeket – mondta a képviselő.

Az igazságügyi bizottság végül nem vette tárgysorozatba az ellenzéki javaslatot. A választási szabályok megváltoztatását eredetileg a Gulyás Márton nevével fémjelzett Közös Ország Mozgalom kezdeményezte. Az alapító szerint szégyenletes, hogy a fideszes képviselők nem engedték az Országgyűlés elé a javaslatot.

Nem arra mondott nemet, hogy ez a rendszer bevezetésre kerüljön, hanem az, hogy egyáltalán tárgyalni lehessen erről. Ezzel végérvényesen kinyilvánította azt, hogy semmilyen módon nem kíván egyébként egyrészről a választók számára arányos és igazságos választási rendszert kínálni ahhoz, hogy dönthessenek arról, hogy ki vezesse az országot. Másrészt pedig arról, hogy semminemű párbeszédben nem kíván semmilyen fajta szerepet vállalni, kizárólag a maga által diktált feltételek és körülmények közepette kíván továbbra is hatalmat gyakorolni – fogalmazott az aktivista.

A Közös Ország Mozgalom kezdeményezése mögé nyolc ellenzéki párt sorakozott fel, a Jobbik nem volt köztük.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!