2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Visszavennék iskoláikat az önkormányzatok

2016. április 15., péntek 19:08, frissítve: péntek 20:52

Visszavennék iskoláikat az önkormányzatok – a többi közt erről tárgyaltak az oktatási ágazat képviselőivel az önkormányzati szervezetek vezetői Gödöllőn. A konzultáción a Magyar Önkormányzatok Szövetségének meghívására két volt oktatási miniszter is részt vett. Hiller István arról beszélt, a jelenlegi köznevelési törvény módosítgatásának már nincs értelme, új jogszabályra van szükség.

Szakszervezetek, polgármesterek, volt oktatási miniszterek, szülők, tanárok és a kormány képviselője is részt vett a gödöllői konzultációs fórumon a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) meghívására. A többség úgy látja: vissza kell adni az önkormányzatoknak az iskolák fenntartását.

„Azon településeknél van az államnak szerepvállalása, amelyek anyagi helyzetük miatt vagy az elmaradott térségekben viszonylag nehezebben tudták vagy tudják a feladataikat ellátni. De meggyőződésem, hogy itt sem erővel és jogszabállyal kell ezeket a kérdéseket rendezni” – mondta Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, a MÖSZ polgármesteri tagozatának elnöke.

Gémesi György, a szervezet elnöke szerint az intézmények állami átvétele és az ágazat átszervezése válságos és feszült helyzethez vezetett a közoktatásban. Korábban viszont szerinte inkább csak a pénzhiány volt gond.

„Huszonkét évig voltunk fenntartói az iskoláknak. Korrekt módon próbáltuk ellátni a feladatot, erőn felül teljesítettek a települések, de természetesen voltak problémák és gondok. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy az állam kiszállt a finanszírozásból” – mondta.

A két nagy pedagógus-szakszervezet vezetője is az államosítás és a centralizáció felszámolását sürgette mind a fenntartói, mind a szakmai oldalon. A kormány szerint azonban a jelenlegi közoktatási törvény garantálja az intézményi autonómiát.

„Mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy a nemzeti köznevelésről szóló törvény, a köznevelés rendeletei, rendelkezései nem sértik az intézmények szervezeti és szakmai autonómiáját, és pontosan ezen szervezeti és szakmai autonómia a garanciája az iskolák működésében a sokszínűségnek” – mondta Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár.

A konzultációra két volt oktatási miniszter, Andrásfalvy Bertalan és Hiller István fogadta el a meghívást. A szocialista politikus teljesen új közoktatási törvényt kezdeményez.

„A 2011-ben elfogadott, nemzeti köznevelésinek elnevezett törvény rossz, ósdi, avítt, poroszos. Nem fedi sem a jelenkori, sem a közeljövő igényeit, ezért új közoktatási törvény kell Magyarországnak. Nem ennek a törvénynek a módosítása, nem kiegészítése, kivétele, új közoktatási törvény kell Magyarországnak” – mondta Hiller István országgyűlési képviselő.

Az önkormányzatok szövetségének következő oktatási fórumát május végén tartják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!