2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Visszaigényelhetővé tennék a magánkórházi ellátás költségét

2015. július 2., csütörtök 17:40, frissítve: csütörtök 17:57

A magyar járulékfizetők 90 százaléka elégedetlen az állami egészségügyi szolgáltatásokkal. A magánszolgáltatók szerint megoldás lehetne, ha a fizetős ellátások ára járulékkedvezményként visszaigényelhető lenne. Így ugyanis többen mennének magánkórházba, az állami ellátás túlterheltsége pedig csökkenne.

Egy felmérés szerint a járulékfizetők 90 százaléka elégedetlen az állami kórházakban tapasztalt állapotokkal. „Amit a magánszolgáltatóktól elvárnak az emberek, az pont az, amit nem kapnak meg az állami ellátásban, tehát mindaz, amit mi nyújtunk a betegek számára, az az, amit egy normális állami ellátástól meg kellene, hogy kapjanak” – mondta Lantos Gabriella, a Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója.

A többség azt szeretné, ha a magán-egészségügyi szolgáltatás áfa-adójóváírásként vagy járulékkedvezményként visszaigényelhető lehetne. „Évről évre körülbelül 20 százalékkal nő a páciensek száma, és azt figyeltem meg, hogy az utóbbi időben egyre kevésbé gazdag, egyre kevésbé jómódú emberek is megfordulnak a kórházunkban” – tette hozzá Lantos Gabriella.

Vagyis egyre többen vannak azok, akik duplán fizetnek: egyszer a társadalombiztosításnak, majd a magánkórháznak a kezelésért. „Ne legyen kétségünk afelől, hogy az emberek ma is kifizetik azt a pluszdíjat, csak ma ezt hálapénz formájában az orvos zsebébe csúsztatják. Abban az esetben, ha ez egy szabályozott úton, egy biztosításon vagy egy egészségpénztári befizetésen keresztül történne, akkor pedig a kórház számlájára fizetnék be” – zárta gondolatait Lantos Gabriella.

A szolgáltatók szerint ráadásul ha többen vehetnék igénybe a magáncégek ellátásait, akkor azzal az állami egészségügy túlterheltsége is csökkenne. „Egy mozgásszervi megbetegedés esetén, ha valaki legálisan igénybe vesz egy magán-egészségügyi intézményt, mondjuk, egy csípőprotézis-műtét elvégzésére, akkor ezzel egyben tehermentesíti az állami intézményeket és a sorban állás eggyel beljebb ugrik” – mondta Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke.

Július végén alakul meg a Magán-egészségügyi Szövetség. Azt szeretnék elérni, hogy az országos ellátásban átláthatóan jelenjenek meg a magánpénzek, és az ellátások összehangolásával tehermentesíthessék az állami egészségügyi rendszert.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!