2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Vérhastól és tífusztól tartanak

2015. augusztus 7., péntek 17:18, frissítve: péntek 18:41

Vérhastól, tífusztól és egyéb fertőzésektől tartanak a migránsokkal érintkező rendvédelmi dolgozók, az érdekvédők szerint oltásokkal kellene védeni a határon dolgozókat. Az illegális határátlépők egyébként TBC, lepra- és hepatitiszszűrésen is átesnek, bár az eredményeket a legtöbbször nem várják meg.

Gumikesztyűben és maszkban tisztították Szeged határát a helyiek. A migránsok által eldobált hulladékot gyűjtötték össze. A menekülteket autóval kísérték a befogadóállomásra a rendőrök Ásotthalom határában. Az egyenruhások az igazoltatások miatt közvetlenül is érintkeznek a menekültekkel. Az érdekvédők azt mondják, az állomány veszélynek van kitéve, ugyanis semmilyen oltást nem kapnak. „A rendvédelmi dolgozók saját kezükkel érintkeznek a migránsokkal, sima gyakorlóba. Beláthatatlan következményei lehetnek, ha egy vérhas-, vagy tífuszjárvány elindul, de ez nem csak a rendvédelmi dolgozókat érinti. A védőoltásokról, egyebekről gondoskodni kellett volna. A szakszervezetünket sem tájékoztatták arról, az érintett állományt milyen védelembe részesítik. Nekik családjuk van, fokozottan vannak kitéve a fertőzésveszélynek” – mondta a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkára, Szima Judit.



Csütörtökön több mint 20 szír, főleg gyerek került kórházba hasmenéses tünetekkel Szegeden. Feltehetően bakteriális fertőzés okozta a problémát. A Hír TV-nek nyilatkozó szakember ugyanakkor azt mondta: a menekültáradat nem jelent járványügyi veszélyt. „Több mint 100 ezer menekült érkezett az országba ebben az évben, és még semmilyen komolyabb járvány nem ütötte fel a fejét közöttük. Ez már mutatja, komoly járványügyi veszélyt ők nem jelentenek. De ha megnézzük, milyen országból érkeznek, Szíria, Koszovó, Pakisztán, Afganisztán, ezek mind olyan országok, ahol olyan hihetetlenül veszélyes trópusi járványok nem fordulnak elő” – fogalmazott Szlávik János, a Szent László Kórház főorvosa.

Az illegális határátlépők a menekülttáborokban TBC, lepra és hepatitiszszűrésen is átesnek, a vizsgálatok eredményeit azonban a legtöbbször nem várják meg.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!