2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Varga: A magyar buszgyártás számíthat Tarlós Istvánra

2016. május 20., péntek 20:28

Más iparágakra is kedvező hatással lehet a hazai autóbuszgyártás helyzetbe hozása – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály közölte: a kormány elfogadta a Nemzeti autóbusz-gyártási cselekvési programot. A 3-as metró pótlásához szükséges budapesti buszbeszerzésről a tárcavezető szűkszavúan nyilatkozott, szerinte ugyanis ez a főváros dolga; annyit azonban hozzátett: a magyar buszgyártás számíthat Tarlós Istvánra.

„Nagyon sok összetevője van annak, hogy nemzetgazdasági szinten egy magyar busz olcsóbb lesz, hiszen hazai beszállítók vannak, hazai szolgáltatók egyedi igényeit tudjuk gyorsan kielégíteni” – mondta Mészáros Csaba, az Evopro elnöke. Nem csak az autóbusz árát kell figyelembe venni a hazai buszbeszerzéseknél – hangsúlyozta a Nemzeti autóbusz-gyártási cselekvési programról szóló sajtótájékoztatón a Modulo buszokat is gyártó társaság vezetője, bár szerinte árban is jobbak a külföldi konkurenseknél. „Az utóbbi időben általunk nyert közbeszerzésekről senki sem volt kitiltva. De voltak olyan időszakok, hogy úgy írtak ki közbeszerzéseket, hogy nem tudtak indulni. Versenyben nyertünk 37-39 százalékkal alacsonyabb áron” – tette hozzá Mészáros.

A nemzetgazdasági miniszter is úgy látja, hogy a hazai autóbuszgyártás helyzetbe hozása más iparágakra is kedvező hatással lehet. „A következő három évben a beszerezni kívánt mintegy 3000-3500 darab autóbusz legyártásával akár több ezer munkahely is létrejöhet a gazdaságban. Itt nyilvánvaló, hogy nemcsak közvetlenül a járműgyártásban létrejövő munkahelyeket kell számolni, hanem azokat a beszállítói munkahelyeket is, amelyek egy ilyen fejlesztés kapcsán létrejöhetnek. Természetesen mindez a fejlesztés a bruttó hazai termék mérhető növekedését, tehát gazdasági növekedést is jelent” – jelentette ki Varga Mihály.

A kabinet úgy számol: évente 1000-1200 autóbusz cseréjére van szükség ahhoz, hogy sikerüljön megfiatalítani a jelenleg átlagosan 14 éves buszállományt. A 3-as metró pótlásához szükséges budapesti buszbeszerzésről Varga Mihály azt mondta: a magyar buszgyártás számíthat Tarlós Istvánra. „Egyeztettünk a főváros vezetőivel, de nyilván a döntést a fővárosnak kellene meghoznia. Mi nyitottak vagyunk további egyeztetésre is; amennyiben tudjuk segíteni a közgyűlés döntésének megszületését, akkor ebben a magyar kormány mindenképpen partner tud lenni” – nyilatkozta a nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető arra azonban nem válaszolt, hogy az állam anyagilag hozzájárul-e ahhoz, hogy a főváros magyar buszokat vásárolhasson az olcsóbb lengyel buszok helyett.

A főpolgármester szerint van más probléma is. „Mindenféle emberek megszólalnak naponta, és azon fáradoznak, hogy rávegyék a fővárost a buszvásárlásra. Talán akkor valakinek a kormánynál lépni kellene, és annulálnia a máig érvényes határozatot a buszvásárlás tilalmáról. Gondolom, nem bizonyításra szoruló állítás, hogy ez kicsit furcsa helyzet. Valaki mondja már meg, hogy akkor gyere ide vagy takarodj” – fogalmazott Tarlós István.

A városvezető közölte azt is, hogy június 8-ára hívta össze a Fővárosi Közgyűlést. Ha akkor sem döntenek a buszbeszerzésekről, szinte biztos, hogy csúszik a metrófelújítás is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!