2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Új Btk.: akár tárgyalás nélkül is ítéletet mondhat a bíró

Hír TV

2018. július 11., szerda 08:05, frissítve: szerda 10:48

Akár tárgyalás nélkül is ítéletet mondhat a bíró a hónap elején életbe lépett új Büntetőeljárási Törvény szerint. Ezzel gyorsabbá és hatékonyabbá válhat a bírósági eljárások lefolytatása. Az új szabályok a sértetteket is jobban védik. Bizonyos esetekben lehetőségük van arra, hogy ne találkozzanak a vádlottakkal, és kártérítési igényt is beterjeszthetnek.

Egy hete hozott ítéletet a Miskolci Törvényszék annak a férfinak az ügyében, aki tavaly nyáron egy pisztollyal hadonászva véletlenül fejbe lőtte 8 éves kislányát. A nyomozás egy évig tartott, a határozat azonban már az első tárgyaláson megszületett. A július elsejétől hatályba lépő új Büntető törvénykönyv szerint ugyanis, ha a vádlott beismeri bűnösségét, és lemond a védekezésről, a bíró rögtön ítéletet mondhat az ügyben.

„Egyértelműen gyorsabbá, és hatékonyabbá teszi. Az egész rendszer erre épül, megtartva a törvényi garanciákat, egy sokkal pörgősebb, jobb ütemben zajló, és ennek megfelelően hatékonyabb eljárást tesz lehetővé” – jelentette ki a Miskolci Törvényszék Büntetőkollégiumának elnöke, Czibrik Attila.

Az új büntetőeljárási törvény célja, hogy a gyakran évekig elhúzódó eljárások befejezését egyszerűbbé és gyorsabbá tegye. Erre szolgál a most bevezetett előkészítő ülés, amelynek során felvázolják a bizonyítás menetét, és a bíró akár ítéletet is hozhat. Az új btk. a szexuális bűncselekmények, vagy kiskorú érintett esetén is új szabályokat hozott.

„Lehetőség van arra, hogy ne kelljen találkozni a terhelttel. Lehetősége van a sértettnek arra, hogy kártérítési igényt terjesszen elő, már az előkészítő ülésen is, és ebben a kérdésben már az előkészítő ülésen döntés is születhet, hogy ha ennek a törvényi feltételei fennállnak. Ugyanakkor a sértettnek arra is van joga, hogy ha nem kíván részt venni az eljárásban, nem kíván semmilyen igényt érvényesíteni, akkor ő ezeken a büntető tárgyalásokon, vagy akár az előkészítő üléseken nem köteles részt venni” – fogalmazott a törvényszék szóvivője, Horváth Dóra.

Július elsejével nemcsak a Büntető törvénykönyv, hanem a teljes magyar eljárási rend megújult, így a polgári és a közigazgatási perekre is új szabályok vonatkoznak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!