2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Tüntettek a civilek és a PDSZ

,

2015. május 21., csütörtök 19:10, frissítve: csütörtök 21:23

Tüntetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és több civil érdekvédő csoport. A Blaha Lujza térről az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) elé vonultak.

A demonstrálók a többi között a tankötelezettség korhatárának 18 évre történő visszaállítását, a felsőoktatási törvény visszavonását, önálló oktatási minisztérium létrehozását és béremelést követeltek a közszféra dolgozói számára. Tíz pontból álló petíciójukat szerda délután juttatták el Orbán Viktor miniszterelnöknek.

– Hogy bátran nézhessünk tükörbe, most cselekednünk kell. Most kell cselekednünk. Kezdjük, mondjuk, az egészségügynél vagy a szociális kérdéseknél, de leginkább az iskoláknál. Hogy a jövő szociális munkásai, orvosai, tanárai, munkavállalói, és minő szörnyűség, miniszterei, miniszterelnökei, milyen szakemberek, továbbmegyek, milyen emberek lesznek, az a családjukon kívül, az az iskolán is múlik – fogalmazott Mendrey László, a PDSZ elnöke.

A PDSZ korábban elfogadhatatlannak nevezte, hogy ma egy pedagógusasszisztens 85 ezer forintot visz haza, ráadásul az idei költségvetés nem biztosítja a tanárok soron következő béremelését sem.

A Fidesz a pedagógusok mellett áll – reagált a PDSZ mai akciójára a nagyobbik kormánypárt. Közleményükben azt írják: Idén harmadszor emelik a tanárok bérét, ezt a folyamatot jövőre is folytatják, 2017-ben pedig több pénzt kapnak a felsőfokú végzettségű bölcsődei nevelők, és a területi gyermekvédelmi szakszolgálatokban dolgozó örökbefogadási tanácsadók is.

Jobbik: A kormány „habonyosítja” a felsőoktatást

Módosító javaslatokat nyújt be az Országgyűlésnek a Jobbik a felsőoktatásban dolgozók bérrendezése és a rektorok szerepének megerősítése érdekében. Dúró Dóra szerint a kormány a saját embereit helyezi olyan pozícióba, ahonnan az egyetem gazdasági és fejlesztési stratégiájáról a rektorok megkerülésével is dönthetnek. A parlament kulturális bizottságának jobbikos elnöke azt szorgalmazta, hogy a rektor jelenléte nélkül ne ülésezhessen a konzisztórium.

– A Jobbik szerint a konzisztóriumok létrehozásával nem történik más, minthogy a kormány „habonyosítja” a felsőoktatást. Olyan külső emberek ülhetnek meghatározó pozícióba a felsőoktatási intézményekben, akiknek semmi közük nincsen az intézményekhez, az egész felsőoktatás rendszeréhez, semmilyen elvárásnak nem kell megfelelniük, még annyinak sem, mint a kancellári székbe ültetett embereknek. Kizárólag egy dolog, amit lehet róluk tudni: hogy felülről odaültetett emberek lesznek, akik politikailag meg kell, hogy feleljenek a miniszter elvárásainak – mondta Dúró Dóra.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!