2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Tüntetők várták Orbánt, aki migránsozott egyet

,

2017. szeptember 1., péntek 12:10, frissítve: péntek 16:40

Kampányüzenetekkel tűzdelt beszédet mondott Orbán Viktor a Pécsi Tudományegyetemen, az intézmény alapításának 650. évfordulóján. A kormányfőt tüntetők várták, de a miniszterelnöki konvoj kikerülte a demonstrálókat.

„Távozz tőlünk, Orbán!” – egyebek között ilyen felirattal várták a tüntetők az ünnepségre érkező miniszterelnököt. A demonstrálók a forrásmegvonások, a politikai megbízott kancellárok kinevezése, valamint a kormánypárt ideológiájának nem tetsző szakok elleni támadások miatt tiltakoztak. A demonstrációt az Együtt és a Liberálisok közösen szervezte. Orbán Viktor konvoja egy szervizúton közelítette meg a helyszínt, kikerülve a tüntetőket.

„Buta, rosszindulatú hatalom kormányoz, amely beavatkozik a polgárainak a magánéletébe, ugyanakkor az alapvető jogaikat sem tartja tiszteletben” – nyilatkozta Ágoston Andrea, a Liberálisok Baranya megyei elnöke.

Az ünnepségen az egyetem rektora azt mondta, minden embernek hinnie kell a tudomány erejében, mert nélküle nincs társadalmi fejlődés. Kitért a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke által bírált lombikbébiprogramra is, a Pécsi Tudományegyetemen ugyanis előrehaladott kutatások folynak a témában.

„A hittel és alázattal végzett sok-sok munka nélkül nem lenne társadalmi fejlődés. Nem lennének Nobel-, Wolf- és Agy-díjasaink. Nem lenne nemzeti agyprogram, és nem lenne Richter Gedeon, Prezi, de még lombikbébi sem” – fogalmazott Bódis József.

Pécs országgyűlési képviselője, Csizi Péter csütörtökön jelentette be, hogy a város vezetését döntéshozó testület segíti. Külön kitért arra, hogy Pécs vezetése és az egyetem kapcsolatán van javítanivaló. Páva Zsolt polgármester szerint viszont ezen a téren nincs gond.

„Mióta polgármester lettem, 2009 óta a Pécsi Tudományegyetemmel való együttműködésünk új korszakba és minőségben más stádiumba lépett. Az egyébként nagyon kordiális és szívélyes együttműködésből hatékony, projektek mentén szerveződő kapcsolat és fejlődés indult útjának” – mondta a városvezető.

A miniszterelnök a magyar felsőoktatás napján, az intézmény alapításának hatszázötvenedik évfordulóján mondott ünnepi beszédében egyebek között a migránspolitikáról, a multikulturalizmus elítéléséről beszélt, és a kormány támogatását kérte.

„Ha engedjük, hogy a ránk nehezedő migrációs nyomás fokozódjon, ha engedjük, hogy a kontinens értékvilága, kulturális mintázata és arculata drasztikusan megváltozzon, ha engedjük, hogy katonailag továbbra is gyenge maradjon és másokra szoruljon, akkor Európa, legalábbis amilyennek most mi ismerjük és szeretjük, el fog tűnni” – jósolta Orbán Viktor. Hozzátette: Európa a huszonnegyedik órában van, megjelentek az önfeladás első jelei.

A kormányfő arról is beszélt, hogy soha nem jutott még annyi gyermek ingyenes tankönyvhöz és étkezéshez, mint idén fog – szerinte a családok és az iskolák az elmúlt évek nagy nyertesei. Orbán Viktor közölte azt is, hogy jövőre 552 milliárd forinttal többet fordít a kabinet oktatásra, mint 2010-ben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!