2024. 07. 21. Vasárnap Dániel, Daniella napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Csörte 20:20

„A kormány egyfajta gyilkossági kísérletet hajt végre”

Hír TV

2017. október 30., hétfő 10:06, frissítve: hétfő 12:38

Demonstrációt szerveztek hétfőre a kéményseprők. Szakszervezetük szerint ugyanis sokan fognak szén-dioxid-mérgezésben vagy lakástűzben meghalni, ha a kormánypárti képviselők újra elfogadják a kötelező kéményseprés megszüntetését. Az erről szóló törvényt Áder János visszaküldte a képviselőknek, de ha újra elfogadják, akkor az államfőnek alá kell írnia a jogszabályt.

Több szakmai szervezet is csatlakozott a Kéményseprők Országos Szakszervezetének tiltakozásához a Kossuth téren, és ellenzéki politikusok – Szilágyi György a Jobbik, Harangozó Tamás a szocialisták, Szabó Tímea a PM és Demeter Márta az LMP részéről – is feltűntek a Parlament előtt, számolt be a Hír TV munkatársa a helyszínről délelőtt 10 órakor. Mindannyian elutasítják a kötelező kéményellenőrzés eltörlését, szavaik szerint a kormány ezzel egyfajta gyilkossági kísérletet hajt végre.

A demonstrálók szerint a kormány egy korábbi döntése alól akarja mentesíteni magát: 2016. július 1-jén a katasztrófavédelem vette át a lakossági kéményellenőrzést. A szakmai szervezetek szerint azonban nem bírják a feladatot ellátni, ezért próbálják a helyzetet most így megoldani.

A szakszervezet elnöke korábban a Hír TV reggeli műsorában azt mondta, amennyiben változtatás nélkül szavazzák meg a törvényt, akkor radikálisabb eszközökkel fognak az intézkedés ellen tiltakozni.

– A saját erőnkből, a saját önszántunkból is fel fogjuk keresni az állampolgárokat és fel fogjuk ajánlani nekik ezt a szolgáltatást, mi nem fogjuk kitenni őket ennek a veszélynek, és éppen ezért pont a demonstrációnk is azért van a reggeli órában, hisz mi nem érünk rá egész nap demonstrálni, nekünk menni kell és végezni a feladatunkat, de egyébként egyéb radikális eszköztől sem fogunk tudni ..

– Például?

– Tanulunk a politikától, akár itt plakát festegetésre is hajlamosak leszünk, illetve minden olyan eszközre, tanulunk majd a nagyoktól, hogy bebizonyítsuk azt, hogy ez a döntés egy nagyon hibás döntés lesz...

 

A kancelláriaminiszter szerint szakmailag nem megalapozott vita folyik a kérdésben. „Ha valakinek van egy otthona, és fölnőtt ember, akkor annak az otthonnak a tulajdonosaként az otthon műszaki állapotáért is felelősséget vállal. Ezt a felelősséget mi, az állam képviselői, a végrehajtó hatalom senkitől sem tudjuk átvenni. Aki az ellenőrzést rendszeresen igénybe akarja venni, annak természetesen ingyenesen fogjuk a közszolgáltatást biztosítani” – mondta korábban Lázár János.

A parlament jövő kedden szavaz a törvényről, amelyet valószínűleg elfogadnak majd.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!