2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Betelt a pohár a kéményseprőknél

Hír TV

2017. október 27., péntek 21:03, frissítve: péntek 21:17

Hétfőn reggel tüntetnek a Parlament előtt. A szakszervezet azért vonul utcára, mert hiába vétózta meg Áder János köztársasági elnök, a kormánypártok nem hajlandók változtatni azon a törvényen, amely eltörölte a kötelező kéményellenőrzést a családi házaknál. Az Országgyűlés az előzetes napirend szerint jövő kedden már szavazni is fog a törvénymódosításról, amelyet érdemi változtatás nélkül tolt át a fideszes többségű törvényalkotási bizottság. A kéményseprők által szervezett megmozduláson több ellenzéki párt képviselője is felszólal majd.

Egy szén-monoxid-érzékelő készülék éles hangon sípol, ha gyilkos gázt érzékel a lakásban. A katasztrófavédelem szerint egyre több háztartásban megtalálható már az ilyen berendezés, így egyre kevesebb a halálos kimenetelű szén-monoxid-mérgezés a lakosság körében.

„Egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelő készüléket, egyre több a bejelentés ebből kifolyólag, azonban ezzel egyenes arányban csökken a sérültek száma. Sajnálatos módon azonban tragédiák minden évben előfordulnak” – mondta Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. 

 

A nem megfelelően bekötött fűtőberendezések és az ellenőrizetlen kazánok, kémények jelentik a legnagyobb veszélyt a téli időszakban.

„Sok olyan tragédiával találkoztam, ahol ténylegesen évtizedeken keresztül, 15-20 éven keresztül fönnállt a szabálytalan állapot, és nem történt baleset, de aztán egyszer mégis. A baleset bekövetkeztéhez több szerencsétlen körülmény együttes hatása szükséges. Ez bármikor bekövetkezhet, úgyhogy érdemes minden évben ezt a néhány ezer forintos kiadást megkockáztatni” – mondta Remete Tibor igazságügyi mérnök szakértő.

A kormány viszont eltörölné a kötelező kéményellenőrzéseket a családi házaknál. Az erre vonatkozó törvényjavaslatot Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte, ám az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága érdemben nem változtatna a törvényen.

A rendszeres és kötelező kéményellenőrzések elmaradása jelentős mértékben növeli majd a katasztrófák számát – véli Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke, aki tüntetést is szervez a Parlament elé hétfőre. „Teljesen életszerűtlen és indokolatlan ez a fajta elképzelés. Azonban arra tudunk gondolni abból az elfogadhatatlan és arrogáns indoklásból, amivel a tegnapi napon is találkoznunk kellett a BM részéről, miszerint nagykorúak az állampolgárok, és mindenki el tudja dönteni azt, hogy ő mikor akarja a kéményét ellenőriztetni, ez teljes mértékben elfogadhatatlan, ez az indoklás” – emelte ki Vámos Csaba.

A kancelláriaminiszter szerint szakmailag nem megalapozott vita folyik a kérdésben. „Ha valakinek van egy otthona, és fölnőtt ember, akkor annak az otthonnak a tulajdonosaként az otthon műszaki állapotáért is felelősséget vállal, ezt a felelősséget mi, az állam képviselői, a végrehajtó hatalom senkitől sem tudjuk átvenni. Aki az ellenőrzést rendszeresen igénybe akarja venni, annak természetesen ingyenesen fogjuk a közszolgáltatást biztosítani” – mondta Lázár János.

A parlament jövő kedden szavaz a törvényről, amelyet valószínűleg elfogadnak majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!