2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Túlárazhatták Lázárék festményeit, az érintettek hallgatnak

2017. február 8., szerda 20:33, frissítve: szerda 21:03

Túlárazottak a Miniszterelnökség által vásárolt festmények a Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint. A Kogart alapítója közben azt is cáfolná, hogy ők adták el az alkotásokat. Az értékbecslés készítője nem nyilatkozik.

Hónapok óta tart az építkezés a karmelita kolostorban, a Miniszterelnökség jövőbeli székhelyén. A költözés csaknem 26 milliárd forintba kerül, ebből belsőépítészetre több mint négymilliárd forint közpénz megy el, további egymilliárdot pedig bútorokra, műtárgyakra és festményekre szánnak. Utóbbiakat már el is kezdték megvásárolni.

Nemrég öt alkotásért nettó 282 millió forintot fizettek. Két alkotás ezek közül a leggazdagabb magyarok egyikének, a Kogart-alapító Kovács Gábor gyűjteményének a darabja. Amit az általa kiadott brosúra is bizonyít.

– A Kogart Galéria biztos, hogy nem adott el semmit.
– De hát az ön felesége…?
– Kérem szépen, no comment. Ne zavarjanak engem ebben az ügyben” – reagált megkeresésünkre Kovács Gábor.

A Kogart alapítója ugyan nem túl beszédes az ügyletről, a Miniszterelnökség viszont a Hír TV közérdekű adatigénylésére kiadta a festmények értékbecslését. A munkát Einspach Gáborra bízták. Az igazságügyi szakértő Bogdány Jakab Sárgaszárnyú ara című festményét 140-160 millió forint ártartományban határozta meg, a festő másik művét, a Virágcsendéletet 70-100 millió forintra becsülte. Spányi Béla Naplemente a pusztán című alkotását 18-25 millió forint értékűnek vélte, Ligeti Antal Balaton Szigligetnél című képét 10-15 millió forint értékűre becsülte, a festő másik, Rózsahegy című alkotását pedig 15-20 millió forintra tette.

Kerestük Einspach Gábort, hogy megtudjuk, mire alapozta becsléseit, hiába.

– Körülbelül 10 nap múlva leszünk itthon.
– És egy telefonos interjú, esetleg?
– Hát, ha találunk egy fél órát nekem, akkor én szívesen segítek bármiben.
– Rendben, nagyszerű. Mikor lenne jó önnek? Nekünk bármikor megfelel.
– Aha. Nem tudom most megmondani…”
(Einspach Gábor)

A Hír TV-nek nyilatkozó művészeti szakíró sokallja a vételárat. Martos Gábor szerint ennyi pénzből híresebb alkotók műveire is futotta volna.

– Az is egy kérdés, ami az indoklásban szerepelt, hogy ezek a 19. századi magyar festészetnek mennyire reprezentatív művei, azt gondolom, hogy ennél ha valóban a magyar művészet reprezentálása a cél, akkor azért ennél nagyobb neveket is lehetett volna választani.
– Ugyanennyi pénzért?
– Még akár kevesebbért is – nyilatkozta Martos Gábor.

A Kogart tulajdonosának nem ez az első ügylete a kormánnyal. Tőle vásárolta meg a magyar állam a Budakeszi úti Ybl-villát. És Kovács Gábor alapítványa Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének tárcájától 2015-ben, 2016-ban és idén is 200 millió forintot kap, hogy az alapítvány gyűjteményét valamely budapesti, állami tulajdonú, megveendő ingatlanban bemutassák.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!