2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Trump újabb támadást indítana az FBI ellen

Hír TV

2018. február 1., csütörtök 12:46, frissítve: csütörtök 14:03

Donald Trump amerikai elnök nyilvánosságra hozhat egy dokumentumot, miszerint törvénytelenül hallgatták le stábja egyik tagját. A Demokrata Pártban úgy látják: az elnök megpróbálja hitelteleníteni az orosz kapcsolatait vizsgáló szervezeteket, így az FBI-t is.

Évértékelő beszéde után ígérte meg egyik párttársának Donald Trump, hogy nyilvánosságra hozza azt az Szövetségi Nyomozóirodát (FBI) lejárató, titkos feljegyzést, amit a képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus tagjai állítottak össze. A demokraták szerint nagyon veszélyes lépés olyan anyagot közzétenni, ami részletes betekintést nyújt az FBI szigorúan titkos működésébe.

„Szerintem nagyon sajnálatos módon átléptünk egy határt a bizottságban: tíz éve először arról volt szavazás, hogy átpolitizáljuk a hírszerzési titkosítás feloldásának folyamatát, ezzel potenciálisan veszélyeztetve a forrásokat és a módszereket” – nyilatkozta Adam Schiff, a hírszerzési bizottság demokrata tagjainak vezetője.

Ráadásul az FBI szerint a memorandum tele van pontatlanságokkal és tévedésekkel. A dokumentum szerzői azt állítják, a nyomozóiroda visszaélést követett el, amikor az elnökválasztási kampány során lehallgatta Trump stábjának egyik tagját. A feljegyzés alapján az FBI nem bizonyított vádakra hivatkozva kapott engedélyt a kémkedésre az igazságügyi minisztériumtól. A republikánusok szerint ez még a Richard Nixon elnök bukását okozó lehallgatási botrányon is túltesz.

„Ez eget rengető ügy, mélyebb válság, mint a Watergate. Mégpedig azért, mert a rendelkezésemre álló információk azt mutatják, az FBI-t és az igazságügyi minisztériumot politikai fegyverként használták, hogy befolyásolják az elnökválasztást, aláássák a hatalomátvételt és a beiktatott elnököt” – hangoztatta Steve King, a képviselőház bírói bizottságának republikánus tagja.

A hírszerzési bizottság hétfőn szavazta meg, hogy nyilvánosságra hozzák a feljegyzést, Donald Trump hivatalosan a hétvégéig dönthet a közzétételéről. A demokraták szerint ez egy újabb kísérlet a Trump-kampánystáb orosz kapcsolatait vizsgáló, részben FBI-ügynökökből álló csapat hitelének rontására. Úgy látják, az elnök azt akarja bizonyítani, hogy az FBI és a vizsgálatot vezető Robert Mueller már a kezdetektől elfogult ellene.

„Ez nem a tényekről szól, hanem olyan félrevezető narratíva, ami az FBI és az igazságügyi minisztérium tekintélyét, végső soron pedig Bob Muellerét akarja aláásni. Ennek veszélye – amellett, hogy nyilvánvalóan átpolitizálja a hírszerzési folyamatot –, hogy azt üzeni Trumpnak, kirúghatja Bob Muellert” – tette hozzá Adam Schiff.

Ez már a sokadik támadás Trump részéről a Szövetségi Nyomozóiroda ellen. Az orosz kapcsolatok firtatása miatt tavaly kirúgta James Comey-t, az FBI igazgatóját, majd utódját, Andrew McCabe-et demokrata kötődéssel vádolta meg, és állítólag számon is kérte, hogy kire szavazott az elnökválasztáson. McCabe nemrég le is mondott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!