2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Trükköznek? Eltűnhet a létminimum alattiak fele

2015. december 4., péntek 15:42, frissítve: péntek 15:42

Már 2016-ra eltűnhet a létminimum alatt élő emberek fele – a KSH ugyanis új számítási modell szerint fog dolgozni. A Világgazdaság szerint a jelenlegi 3 millió 800 ezres szám több mint egy millióval csökkenhet.

Jelenleg a  létminimum alatt élők azok, akik a kilenc alapvető anyagi javak közül háromban hiányt szenvednek, például hiteltörlesztési gondjaik vannak, nem tudnak évente nyaralni menni, de egy váratlan kiadás is nehézséget okoz nekik.

A lap szerint a KSH-nál több számítási módszer is szóba jöhet, de mindegyik kedvezőbb eredményeket mutat a mostaniaknál. A Párbeszéd Magyarországért szerint a Fidesz nyomására trükköznek a szegénységi adatokkal.

„A Fidesz nyomására újraszámítják a létminimum értékeket. Ez azt jelenti, hogy a szegénységet egy statisztikai trükkel próbálják eltüntetni. Korábbi KSH-alkalmazottként, statisztikusként különösen fáj, hogy az elmúlt 150 évben európai elismertségre szert tett hivatalnak a szakmai tekintélyét most lerombolják, és azt a létminimum-számítást. ami 1968 óta folyik Magyarországon, most egycsapásra értelmetlenné teszik” – véli Tordai Bence.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!